Наргес Мохамади, иранска защитничка на правата на жените в затвора,

...
Наргес Мохамади, иранска защитничка на правата на жените в затвора,
Коментари Харесай

Иранската активистка за правата на жените Наргес Мохамади печели Нобеловата награда за мир за 2023 г.

Наргес Мохамади, иранска защитничка на правата на дамите в пандиза, завоюва Нобеловата премия за мир за 2023 година в петък.

„ Норвежкият Нобелов комитет реши да присъди Нобеловата премия за мир за 2023 година на Наргес Мохамади за битката й против потисничеството на дамите в Иран и битката й за поощряване на правата на индивида и свободата за всички “, се споделя в цитата на комитета.

Мохамади е един от водещите деятели за правата на индивида в Иран, който се бори за правата на дамите и премахването на смъртното наказване.

В момента тя излежава голям брой присъди в пандиза Евин в Техеран, възлизащи на към 12 години отнемане от независимост, съгласно Организация за правата на Front Line Defenders, един от многото интервали, в които тя е била арестувана зад решетките. Обвиненията включват разпространяване на агитация против страната.

Тя е заместник-ръководител на Центъра за бранители на правата на индивида, неправителствена организация, ръководена от Ширин Ебади, носителката на Нобелова премия за мир за 2003 година

Мохамади е 19-ата жена, която завоюва 122-годишната премия и първата, откогато Мария Реса от Филипините завоюва премията през 2021 година дружно с Дмитрий Муратов от Русия.

Нобеловата премия за мир на стойност 11 милиона шведски крони, или към 1 милион $, ще бъде връчени в Осло на 10 декември, годишнината от гибелта на шведския фабрикант Алфред Нобел, който основава премиите в наследството си от 1895 година

(Ройтерс)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР