Наргес Мохамади и в момента е в затвораОтличена е за

...
Наргес Мохамади и в момента е в затвораОтличена е за
Коментари Харесай

Иранска активистка взе „Нобел“ за мир

Наргес Мохамади и сега е в пандиза
Отличена е за битката є за правата на дамите в Иран

Има пет присъди, наказвана е със 154 удара с бич

Осъдената на затвор иранска активистка Наргес Мохамади (51 г.) получи тазгодишната Нобеловата премия за мир поради борбата є за правата на дамите в Иран. Това бе обявено в Осло при оповестяването на наградата.

Според Норвежкия Нобелов комитет Мохамади получава премията за “борбата си с потискането на дамите в Иран и битката є да насърчи човешките права и свободата за всички в Иран ”.

Мохамади и сега се намира в пандиза за “разпространение на агитация ”. Арестувана е 13 пъти, има издадени пети присъди за общо 31 години зад решетките, наказвана е и със 154 удара с бич.

Тя получава премията малко над година след гибелта на Махса Амини, арестувана от моралната полиция. Случаят на Амини докара до всеобщи митинги, трансформирали се в най-големите демонстрации против режима в Иран и прераснали тук-там от израз на искане за права до поръчка за завършек на ислямската република, основана с революцията от 1979 година

“Смелата є битка бе съпроводена от голяма цена в персонален проект. Тя е в пандиза даже, до момента в който приказвам ”, сподели председателката на Норвежкия Нобелов комитет Берит Рейс-Андершен. Попитана какво чака да промени премията в Иран, Рейс-Андершен изрази вяра, че тя ще насърчи придвижването за правата на дамите и демократичните свободи в Иран да продължи работата си. “Ако иранските управляващи вземат вярното решение, тя ще бъде освободена, с цел да получи премията, както се и надяваме ”, сподели още тя, запитана по какъв начин фактът, че Мохамади е лишена от независимост, ще се отрази на церемонията през декември.

Още през деветдесетте години на предишния век като студент по физика Наргес Мохамади пази равенството и правата на дамите. След това като инженер и колумнист за реформистки настроени издания стартира да работи с правозащитна организация, учредена от друга Нобелова лауреатка - Ширин Ебади, получила наградата за мир през 2003 година

Наргес Мохамади е задържана за пръв път през 2011 година поради опитите є да помогне на хвърлени в пандиза деятели и фамилиите им. Освободена под гаранция две години по-късно, стартира нова акция срещу смъртното наказване. Задържана е от май 2015 година до октомври 2020 година за “създаване и управление на противозаконна група ”, призоваваща за анулация на смъртното наказване. По-късно тя е била осъждана на затвор за “пропаганда против режима ”, “бунт ” и “посегателство против националната сигурност ”. “Амнести интернешънъл ” я счита за политически пандизчия.

Общо 110 души и 30 организации са получавали Нобеловата премия за мир от 1901 година, когато стартира връчването є. Броят им е по-голям от възрастта на премията, защото тя нееднократно е давана на двама или повече носители.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР