Нарекоха я гласът на #MeToo на Евровизия - 25-годишната Нета

...
Нарекоха я гласът на #MeToo на Евровизия - 25-годишната Нета
Коментари Харесай

Как Нета донесе победата на Израел на Евровизия

Нарекоха я " гласът на #MeToo на Евровизия " - 25-годишната Нета Барзилай от Израел съумя да завоюва състезанието не поради служебната оценка от националните жури-комисии, а с помощта на вота на публиката.

Действително, песента й Toy беше една от най-популярните песни-кандидати за Евровизия преди самите финали в Лисабон. Парчето, в което се пее " Не съм ти играчка, неуместно момче " и " Барби има да ти каже нещо ", беше натрупало над 20 милиона гледания в YouTube за месец-два след премиерата си.

Въпреки всеобщия усет - " Toy " по никакъв начин не се хареса на спечелилия от миналогодишното издание на " Евровизия ", португалеца Салвадор Собрал. Преди седмица той назова парчето " ужасна музика ", като прикани фокусът на оценяващите да се концентрира върху качеството на композицията и осъществяването, а не върху образния театър.

Нета обаче победи на финала, а триумфът й донесе персонални поздравления от израелския министър председател Бенямин Нетаняху, който й се обади по телефона минути след края на концерта.

" Мисля, че песента има значимо обръщение - събуждането на женската мощ и обществената правдивост, опаковано в пъстър и радостен темп. Мисля, че " Toy " има отношение към #MeToo, само че в действителност тя е ария за силата на всеки. Всички могат да намерят себе си в нея ", споделя Нета във връзка феминисткото обръщение на парчето.

Нета Барзилай е родена на 22 януари 1993 година в Ход ХаШарон в Израел, в семейство с още двама братя. Родителите й се местят в Нигерия, когато Нета е малко дете, прекарват в Африка четири години, преди да се върнат в родината си.

Нета учи джаз пеене в Музикалното учебно заведение Римон в Израел, една от най-престижните школи в страната. Преди да сбъдне фантазията си и да излезе на професионалната музикална сцена, тя работи като сервитьорка, възпитателка в детска градина и други

Част от музикалната й подготовка се дължи и на интервала, прекаран в казармата при отбиването наложителната работа в отбранителните сили на Израел - Нета взе участие в Оркестъра на израелските Военноморски сили.

Барзилай получава правото да съставлява Израел на Евровизия 2018, откакто печели петото издание на националното музикално шоу " Следващата звезда на Евровизия ".

Дори този триумф обаче не идва без трудности - още в първия кръг на предварителния кастинг Нета се оказва на крачка от елиминации, откакто губи дуела против един от противниците си. Журито в израелския конкурс въпреки всичко я избавя със служебна интервенция и й отварят пътя към Лисабон.

Изпълнението на " Toy " на сцената на Евровизия основава прочут казус - регламентът на състезанието не разрешава потреблението на авансово записани вокали по време на живото показване на песните, само че Нета получи позволение да употребява вокален lооper на сцената, с цел да може да пресъздаде резултатите при започване на истинската комбинация.

Певицата беше облечена в блестящо и многоцветно кимоно при финалното си осъществяване, а при откриването на церемонията в неделя носеше бяла рокля от шифон, наподобяваща сватбена рокля. Много от наблюдаващите на шоуто концентрираха мненията си върху тежестта на Нета, само че самата тя не се усеща наранена от подмятанията.

" Гледам на това осъществяване като на извънредно значим метод за изложение на посланието. Важно е и заради обстоятелството, че по-едрите дами в никакъв случай не се радват на външния си тип.

Веднъж се живее и в действителност имам вяра, че съм красива, секси и специфична. Това е необикновен късмет да трансформира най-малко малко света ", споделя Нета.

Победата на Израел не беше напълно непредвидена, само че пристигна в преломен миг - до неотдавна имаше риск страната въобще да не взе участие в тазгодишното издание на музикалния конкурс поради промяна на публичния ТВ канал, която застрашаваше участието му в Европейския съюз за радио и телевизия.

Израел взе участие за 39-ти път в музикалния конкурс, като има общо четири победи - от 1978, 1979, 1999 и 2018.

*Източник - webcafe.bg.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР