Нарежете ги на парчета за сандвич, направете си салата, сгответе

...
Нарежете ги на парчета за сандвич, направете си салата, сгответе
Коментари Харесай

Десет любопитни факта за доматите

Нарежете ги на части за сандвич, направете си салата, сгответе ги в сос или ги изтискайте за сок – доматите са вкусни и цялостни с потребни съставки. Вижте 10 любопитни обстоятелството за тях.
1.Според ботаниката, доматите спадат към плодовете, само че съгласно готварството принадлежат към зеленчуците. Те публично са избрани за зарзават с решение на Върховния съд на Съединени американски щати от 1893 година, който приема доводите, че доматите се употребяват за салата и главно ядене, а не за десерт.

2. Родината на доматите е Перу, а в Европа са пренесени в средата на XVI век. Първите домати на Стария континент били жълти, заради което италианската дума за домат се превежда като златна ябълка.

3. В предишното хората се страхували от доматите, тъй като ги считали за отровни поради връзката им с растението беладона.

4. Съществуват над 10 000 сорта домати, които идват в разнородни цветове – червен, розов, виолетов, черен, жълт и бял.

5. У нас откритите площи с домати през 2015 година са били 2686 хектара. През същата година в страната са създадени близо 122 000 тона домати.

6. Според специалисти в идващите години в България ще нараства ролята на оранжерийното произвеждане, което подсигурява целогодишно предложение, по-високи цени и по-нисък индустриален риск.

7. Световното произвеждане на домати е достигнало 170.8 млн. тона през 2014 година, а Китай е най-големият производител с 52.6 млн. тона през същата година. Следват Индия, Съединени американски щати, Турция и Египет.

8. Доматите са най-хубавият източник на ликопен, който е значим за здравето на простатата при мъжете.

9. Най-големият домат в историята тежи 3.51 кг. и е отгледан от Гордън Греъм от Едмънд, щата Оклахома, през 1986

10. 600 000 доматени семена пътуваха до Международната галактическа станция и назад, преди да бъдат отгледани в класни стаи в цяла Канада в границите на опитите Tomatoshere I, II, III и IV.

Резултатите от опитите, за които към момента няма информация, могат да оказват помощ на НАСА и други галактически организации да схванат по какъв начин да хранят астронавтите на дълготрайни задачи, като пътешестване до Марс.

Източник: profit.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР