Наредбата за условията и реда за осъществяване на мерки за

...
Наредбата за условията и реда за осъществяване на мерки за
Коментари Харесай

ВАС окончателно отхвърли жалбата срещу наредбата за защита на деца

Наредбата за изискванията и реда за реализиране на ограничения за попречване изоставянето на деца и настаняването им в институции, както и за тяхната реинтеграция остават в настоящия си тип и обжалването ѝ от юристи, борещи се против обсъжданата нова тактика за протекция на децата в риск в България, е отхъврелно дефинитивно.

Това е решението на петчленен състав на Върховния административен съд, публикувано през днешния ден.

Министерството на труда и обществената политика опроверга погрешни изказвания за резултата от делото, които се появиха по-късно в обществените мрежи и медии.

В него се разяснява, че жалбата против постановлението на държавното управление от 2 май 2019 година за смяна на наредбата е неоснователна и не следва да се преглежда всъщност. Така се удостоверява и определението от предходната инстанция от 1 юли.

Тогава тричленният състав на Върховен административен съд уточни, че " по логиката на жалбоподателя всеки родител е заплашен от заплахата да изостави детето си или да го даде за настаняване в профилирани институции и по този начин да станe получател на ограниченията за попречване на тези феномени, а в случай че настаняването се е случило – на влияние с ограниченията за реинтеграция. (...) Възможното бъдещо засягане на легален интерес на жалбоподателя и то след настъпване на юридически обстоятелства, обвързани най-вече със личното му укоримо държание не сочи на юридически интерес от оборване на Постановлението, а на корист с права ".

Сега определението изяснява, че " задачата на усъвършенстваните разпореждания е да се подобрят ограниченията за поддръжка на родителите за реинтеграция на детето в фамилията му и предварителна защита на изоставянето . Съгласно измененията дирекциите " Социално подкрепяне " могат служебно да подхващат дейности за реинтеграция, директно след настаняване на детето отвън фамилията му точно за по-бързо връщане на детето в неговото биологично семейство . Съгласно предходния ред работата по реинтеграция започваше едвам след подаване на заявление от родителите. " (акцентите в текста са на " Дневник)

" По-ясно и детайлно са регламентирани ограниченията за попречване изоставянето на деца и настаняването им в профилирани институции, както и ограниченията за реинтеграция на децата в фамилията. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР