Наредбата за придобиване на специалност при лекарите ще бъде коригирана

...
Наредбата за придобиване на специалност при лекарите ще бъде коригирана
Коментари Харесай

Наредбата за придобиване на специалност при лекарите ще бъде коригирана в най-кратки срокове

Наредбата за придобиване на компетентност при лекарите ще бъде поправена в най-кратки периоди. Съгласието беше реализирано на среща в Министерството на здравеопазването. Зам.-председателят на БЛС доктор Николай Брънзалов и доктор Стоян Борисов, гл. секретар на съсловната организация, дружно с лекари специализанти и завършващи студенти по медицина, се срещнаха с министър Кирил Ананиев и зам.-министър Жени Начева. Срещата беше инициирана от БЛС и е следващата, на която бяха показани оферти за промени в новата Наредба за придобиване на компетентност, оповестиха от съюза.
Ръководството на БЛС, дружно с младите лекари, се оповестиха срещу измененията в Наредбата, предвиждащи специализиращите на държавна прехрана млади лекари да бъдат служебно разпределяни след приключването на специализацията в посочени от Министерство на здравеопазването лечебни заведения. А при положение, че специализантът не извърши задължението си, той да би трябвало да връща заплатите, получените по време на специализацията .
По време на срещата бяха конкретизирани следните оферти за промени в Наредбата:
- Младите лекари да имат право на свободен избор къде да специализират. Финансираните от Министерство на здравеопазването специализации да бъдат оповестени авансово - къде в страната и за кои специалности има дефицит на фрагменти и всеки
- Специализант да може да избира дали и с коя болница да подписа контракт. Служебно систематизиране от Министерство на здравеопазването в определени от ведомството лечебни заведения няма да има.
- Специализантите, кандидатстващи за финансираните от Министерство на здравеопазването специалности, да знаят авансово къде и при какви условия ще работят откакто завършат. Ще бъдат направени типови контракти, които специализанта ще подписва с болничното заведение, която самичък е избрал. Договорите ще са от две елементи – обща и самостоятелна, в която всеки специализант да може да посочи спомагателни условия. Подписването на контракт ще бъде и основанието болничното заведение да бъде подкрепена от Министерство на здравеопазването, само че при явен правилник.
- Запазва се съществуващият механизъм за специализация: откриване тук-там за специализанти от лечебните заведения. Всяка болница да има опция да разгласи конкурс за специализанти и да наеме на трудов контракт нужната за лечебното заведения численост млади лекари по съответните специалности.
- Ясно и транспарантно осъществяване на състезанията за назначение на специализанти, посредством уеднаквен конкурс, който е идентичен на всички лечебни заведения. Конкурсите за финансираните от страната специализации ще се организират до два пъти в годината, а за избралите да специализират по остарелия ред – целогодишно. Информация за оповестените места ще се разгласява на особено основана платформата на уеб страницата на Министерство на здравеопазването.
По време на срещата бяха дискутирани и въпроси, свързани със усложнения, които имат специализантите по „ Педиатрия “ и „ Обща медицина “. Дадени бяха хрумвания за подкрепяне на разкриването на практики на специализиращи „ Обща медицина “ или на млади лекари, които имат тази компетентност. По време на срещата беше коментирано, че за първи път Министерство на здравеопазването ще отделя средства за заплати за специализанти по „ Обща медицина ", както и че ще финансират специализациите. Следващата седмица още веднъж ще има среща в Министерство на здравеопазването, на която БЛС и младите лекари, да обсъдят съответни оферти.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР