Наредбата за касовите апарати няма да влиза в сила, докато

...
Наредбата за касовите апарати няма да влиза в сила, докато
Коментари Харесай

Няма ли консенсус с бизнеса, Наредба №18 няма да съществува, категоричен е Борисов

Наредбата за касовите апарати няма да влиза в действие, до момента в който не бъдат изчистени всички терзания на представителите на дребния и междинния бизнес. Това подреди министър председателят Борисов на финансовия министър Владислав Горанов при започване на днешното държавно съвещание.

„ Докато не се реализира консенсус, Наредба №18 няма да съществува. Когато постигнете консенсус, ще ме поканите, и тогава ще я има. Интензивни диалози значи всяка седмица да срещаш по една организация и да премахваш проблемите и терзанията им. Когато ги убедиш, тогава ще убедиш и мен “, съобщи министър-председателят. Според него, задачата на Наредбата е да се ограничи сивият бранш, само че това не трябвало да става за сметка на бизнеса.

По думите на финансовия министър Владислав Горанов обаче, по наредбата имало още доста работа.

„ Искам да уверя всички, които са заинтригувани, че до момента в който не реализираме цялостно единодушие с обособените организации, няма да продължим напред. Започват интензивни диалози къде и по какъв начин би трябвало да бъде усъвършенстван процесът, тъй че да не се затруднява дребният и междинен бизнес. Създадени са работни групи, които регистрират спецификите на обособените бизнес процеси. Няма да продължим напред, до момента в който не реализираме консенсус “, даде обещание финансовият министър Владислав Горанов.

Припомняме, че против Наредба №18 се оповестиха множеството работодателски организации, а търговци и ресторантьори няколко пъти излизаха на митинг. Причината - противоречивата разпоредба задължава притежателите на обекти да прибавят специфичен модул в софтуерите си, който дава достъп на проверяващите до персоналните данни на всички от личния състав и до рецептурните бумаги, които постоянно са фирмена загадка.

От бизнеса към този момент показаха своите опасения, измежду които има и терзание от техническите параметри при осъществяването на наредбата. Миналата година 42 браншови организации и компании внесоха тъжба и в съда с искане за прекъсване на измененията и Наредбата, само че Върховният административен съд (ВАС) отхвърли като безпричинно настояването им. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР