Наредба за ползване на електрически превозни средства ще гарантира по-голяма

...
Наредба за ползване на електрически превозни средства ще гарантира по-голяма
Коментари Харесай

Общински съветници искат ограничаване на скоростта за непълнолетни водачи на тротинетки в Пловдив

Наредба за прилагане на електрически транспортни средства ще подсигурява по-голяма сигурност на трафика, безапелационни са общинските съветници
Прочетете още
Групата на  „ Съюз за Пловдив “ внася  за разискване в Общинския съвет план на Наредба за предоставяне, прилагане, паркиране и сигурност на придвижването на самостоятелни електрически транспортни средства /ИЕПС/ на територията на община Пловдив.

Проектът е квалифициран в сходство със Закона за придвижване по пътищата /ЗДвП/ от общинския консултант Владимир Темелков. Той изрично смята,че извънредно важно е да се одобряват правила за да се гарантира по-голяма безопасност както на водачите на тротинетки, по този начин и на останалите участници в трафика. Наредба не се ползва за колела и самобалансиращи се транспортни средства.

Проектът не разрешава деца под 14 година да ръководят електрически тротинетки. Тийнейджъри на възраст сред 14 и16 години могат да карат единствено по велоалеите, а навършилите 16 година – и по уличната мрежа,за която е избрана оптималната скорост до 50 kм/час. 

Разрешената оптималната скорост за придвижване на ИЕПС е 25 км/час, оферират вносителите на Наредбата. 

Водачите до 18-годишна възраст са длъжни постоянно да употребяват защитна каска и светлоотразителна жилетка. Тротинетките наложително би трябвало да са оборудвани със спирачки, машинален или електронен звънец, като не се употребява друга звукова сигнализация; устройство за лъчение на бяла или жълта светлина  отпред и на алена - откъм гърба.

Правилата плануват безапелационна възбрана за водачите на ИЕПС да развиват скорост, по-висока от 25 km/час, да се движат по пешеходни пространства, да използват алкохол и наркотични субстанции, да транспортират други лица, да карат, без да държат кормилото с ръка, и да приказват по GSM.

Забрана за предвижване  с тротинетки се вкарва за тротоарите,   паркове, градини, зелени площи, пешеходни подлези, детски и спортни площадки. 

Според проекта  с цел сигурност се забранява  движението на всички ИЕПС по улица " Княз Александър I ", площад „ Централен “, на Хълма на Освободителите, Младежки рид, а също по този начин в центъра на Пловдив - по ул. " Райко Даскалов ", " Опълченска " (в правата от " П. Каравелов " до " Р. Даскалов " ), " Дондуков ", " Найден Геров ", " Гурко ", " Патриарх Евтимий " и " доктор Вълкович " (от " Княз Александър I " до " Отец Паисий " ), ул. " Хан Кубрат " от " Р. Даскалов " до " П. Каравелов ".

Редът за установяване на наложителните зони за паркиране на тротинетки се дефинира със заповед на кмета на Община Пловдив, като местата се употребяват гратис. 

В Наредбата е заложено споделено потребление на самостоятелни електрически транспортни средства, въведено  в Пловдив в съдействие сред Общината и частна компания. В плана категорично се показва, че сходни услуги на партньори  трябва да са безвредни,  да не пречат на трафика и да се правят при съблюдаване на наредбите в ЗДвП и Наредбата. 

Контролът на спазването на разпоредбите ще се реализира от кмета на Общината или избрани от него с писмена заповед длъжностни лица, както и от службите на Министерство на вътрешните работи. 

За нарушавания се оферират глоби  в размер от 10,00 до 50,00 лева За нарушавания, осъществени от малолетни или деца до 16 години, дават отговор техните родители, попечители или настойници.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР