Наредба на здравното министерство забранява изхвърлянето на ненужни медикаменти в

...
Наредба на здравното министерство забранява изхвърлянето на ненужни медикаменти в
Коментари Харесай

Изхвърлят ли се ненужните лекарства на необходимите места?

Наредба на здравното министерство не разрешава изхвърлянето на ненужни лекарства в кофите за боклук. За спазването ѝ дават отговор общините. Те са длъжни да обезпечат на семействата места, на които да предават медикаментите с изминал период.

Този чувал е съвсем цялостен с медикаменти с изминал период на валидност. Събирани са към 1 година в офиса на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия в София.
Мариетка Димитрова - Асоциация на родителите на деца с епилепсия: Наши родители ги носят, тъй като няма къде да ги изхвърлят. В кофата за отпадък е рисково.Диана Балева - специалист в Министерство на околната среда и водите: Те биха могли да бъдат извадени от там от недобросъвестни жители и те да ги употребяват, което основава риск за тяхното здраве.
Столичната община е осигурила мобилен пункт, в който с изключение на остарели медикаменти могат да се предават и други боклуци.
инж. Петър Трайков - шеф " Управление на отпадъците ", Следствен отдел към окръжна прокуратура: Тя е и за бои, лакове, живак, съдържащи движимости и предмети. Също по този начин бои, мастила, перилни препарати.
Пунктът обикаля разнообразни региони на София по авансово одобрен график.
Мариетка Димитрова - Асоциация на родителите на деца с епилепсия: Това не устройва хора, които са заболели, с увреждания - остават им медикаменти.инж. Петър Трайков - шеф " Управление на отпадъците ", Следствен отдел към окръжна прокуратура: Абсолютно задоволително е, защото тези боклуци не се генерират непрекъснато. Това не са битови боклуци, които от всекидневието ни се образуват.
През предходната година в София са събрани над 1200 кг ненужни медикаменти. В Пловдив медикаментите с изминал период също се предават в мобилен пункт. Но има хора, които не знаят за него.

Общината провежда осведомителни акции. Осигурила е и друга опция на хората да изхвърлят рискови боклуци.

Гергана Василева - основен специалист в Дирекция " Екология и ръководство на отпадъците " - Община Пловдив: От 2017 година действа площадката на територията на Общинско дружество " Чистота ", на която жителите могат да предават такива рискови боклуци от семействата.
В София също се провеждат осведомителни акции. А санкцията за изхвърляне на медикаменти в кофите за отпадък е от 300 до 1000 лв..
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР