Наредба Н18 на Министерство на финансите извади собственици на малки

...
Наредба Н18 на Министерство на финансите извади собственици на малки
Коментари Харесай

И твойто СУПТО също

Наредба Н18 на Министерство на финансите извади притежатели на дребни бизнеси на два митинга. На втория бяха пристигнали и хора от провинцията.

© Юлия Лазарова Данъчната Наредба Н-18 засегна почи всяка компания в България, като сътвори извънредно комплицирана, неразбираема и скъпа за използване регулация.Близо 300 хиляди компании харчат стотици милиони за програмен продукт, а част от дребните се връщат към ръководство на бизнеса си през бележници.Отговорните за наредбата Национална агенция за приходите и министър на финансите дават обещание, че ще оказват помощ, а няма да глобяват най-малко първоначално.
Докато бизнесът по света се вълнува дали и по кое време ще има икономическа рецесия, погледът на голяма част от компаниите в България към този момент над година е вперен в текстовете на една разпоредба. Това е печално известната Н-18 на Министерството на финансите и към този момент прословутото СУПТО (софтуер за ръководство на продажбите в комерсиалните обекти), поради които стотици дребни търговци излязоха на митинг, огромни компании вложиха големи суми с неразбираема цел, а известни онлайн платформи бяха в алтернатива дали да не реалокират бизнеса си от България.

Всичко стартира с другояче не неприятната концепция на приходната администрация да извади укритите обороти на ярко, като ограничи тези софтуери за доклад на продажбите, през които може да се мами. Проблемът е, че Национална агенция за приходите влезе в тематиката като слон в стъкларски магазин – изиска нещо, без да е наясно какви са бизнес процесите в обособените промишлености, какъв брой комплицирани системи употребяват някои от тях и по какъв начин в последна сметка това ще ги засегне. И на процедура вкара нова, скъпа свръхрегулация за сдруженията, които употребяват някакъв тип програмен продукт за доклад на продажбите си. А те се оказаха и 10 пъти повече от предстоящите първоначално към 20-30 хиляди компании. Както импровизирано споделят и някои данъчни – условията бяха написани с концепция за измамите, които могат да се вършат с кръчмарския програмен продукт, без да се схваща какъв брой специфики има при останалите промишлености.
Няма да има ново отсрочване на периодите за влизане на наредбата в действие, само че ще бъдем сътрудници с фирмите, които са добросъвестни и срещат компликации с използването на нормативния акт. Не желаеме да счупим бизнеса, ще се напаснем без да го убиваме, съобщи финансовият министър Владислав Горанов пред " Капитал ".

Фотограф: Надежда Чипева

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Резултатът: след година и половина непрекъснати срещи сред бизнеса и Национална агенция за приходите, голям брой промени на наредбата, удължение на периодите и стотици страници уточнения по какъв начин да се изпълнят условията в Н-18 наподобява напълно малко по-лесно и ясно. А пострадалите са най-малко 300 хиляди компании. Така няколко дни преди 31 януари, когато наредбата ще влезе в действие за съвсем всички, ползващи СУПТО, огромна част от компаниите към момента не са сигурни дали са разбрали какво се желае от тях и дали ще изпълнят условията в период. Рискът не е за подценяване – един ден може да се окажат със запечатан от данъчните обект за месец.

Въвеждането на новата регулация евентуално ще има и дълготрайни последствия, надхвърлящи разноските по промяната на софтуерите и фискалните устройства на компаниите. Първо, цялата тази тежест под някаква форма ще се трансферира в цените на крайния консуматор. Второ, стартирането на естествен бизнес в България първите години след измененията в Н-18 ще е по-трудно и по-скъпо, а за някои микротърговци - покрай невероятно, обратно на политическите заявления за понижаване на административна тежест. И трето – това в последна сметка прави страната и по-неконкурентна за непознатите вложители (вижте мненията на бизнеса тук).300 млн. лева е средногодишната вреда от така наречен кешови фискални опасности, настояват от Национална агенция за приходите. Загубите за бюджета от електронна търговия по техни оценки надвишават 170 млн. лева годишно.Някаква краткотрайна разтуха е политическата поръчка, дадена от финансовия министър Владислав Горанов. По думите му в първите месеци няма да има репресии от страна на Национална агенция за приходите, а тя по-скоро ще е съветник на добросъвестния бизнес за премахване на недостатъци в наредбата или препоръки по какъв начин да се приложи. " Приходната администрация организира тази промяна от средата на 2018 година Тя сигурно изисква доста старания и от двете страни – и от тези, които би трябвало да наблюдават за използването й, само че и от бизнеса. Няма да има ново отсрочване на периодите за влизане на наредбата в действие, само че ще бъдем сътрудници с фирмите, които са добросъвестни и срещат компликации с използването на нормативния акт. Не желаеме да счупим бизнеса, ще се напаснем без да го убиваме. Но стопанската система би трябвало да се изсветли ", съобщи Горанов пред " Капитал ".

Каква я мислехме.....

Хаосът с Н-18 е прегледен образец по какъв начин неналичието на добре направена оценка на въздействието при въвеждането на нова регулация може да има дълготрайни отрицателни последствия. Когато през март 2018 година в Народното събрание се гласоподаваха промени в Закона за Данък добавена стойност, с които се вкара обвързване за компаниите, приемащи заплащания в брой или с банкова карта да употребяват единствено предвартелно утвърден от Национална агенция за приходите програмен продукт за отчитане на продажби и той да е обвързван с касов уред, от приходната организация даваха напълно разнообразни цифри: че евентуално ще бъдат наранени към 20 хиляди обекта в страната, ползващи към 43 хиляди фискални принтера, а разходът им за софтуера ще е от порядъка на 120 лв. на работно място. Тогава се предполагаше и че регулацията, която трябваше да бъде съответно написана в Н-18, ще обхване единствено най-рисковите откъм уркиване на обороти. Т.е. към 25% от компаниите в страната - главно ритейл бранша, заведения за хранене, питейни заведения, хранилища за търговия на едро.

Две години по-късно обаче се оказа, че съвсем няма бизнес, който да не е обиден от условията на наредбата. И че типови решения за софтуерите по този начин, както са си го представяли в Национална агенция за приходите, в действителност за огромна част от предприятията няма. " За разлика от всички досегашни промени, които са се случвали в наредбата, тази не може да се обслужи с спомагателен програмен продукт, а всички компании би трябвало да си трансформират главния програмен продукт, с който ръководят бизнеса си. Това е потрес за целия бизнес ", споделя Иван Аржентински от Българската асоциация по осведомителни технологии (БАИТ). Всъщност тъкмо IT секторът пръв алармира за казуса, тъй като отговорността да сътвори стратегии за отчитане на продажбите по веригата първо пада върху него.

" Притесняват ни избрани неща във връзка с произвола, който се случва при интерпретацията от страна на Национална агенция за приходите кое е част и кое не от процеса на продажбите. Защото от определянето на този миг зависи и работата на разработчиците на програмен продукт и на бизнеса, с цел да отговори на условията на наредбата. Дават се тълкувания, вършат се работни групи, чертаят се схеми, валят въпроси и отговори. Но всеки правист ще ви каже, че всичко това няма никаква юридическа тежест ", изяснява проблема Паско Пасков от Българската асоциация за развиване на бизнес програмен продукт (БАРБС). Въпросът се повдига неведнъж от разнообразни бизнеси.5.5 млн. поръчки от касови апарати и системи получават среднодневно сървърите на Национална агенция за приходите. Проверка за годност на касови бележки вършат към 5 хиляди души на ден, настояват от организацията. " Публикуваните на уеб страницата мнения, инструкции и въпроси и отговори по използването на Наредба Н-18 ангажират формалната позиция на Национална агенция за приходите. Тази информация е известна и на контролните органи на приходната организация и те, без изключение, преценяват практиката си с нея ", настояват от приходната организация, като прибавят, че: " Наредбата, а и множеството нормативни актове по принцип, не могат изчерпателно да обзет всички житейски хипотези, по тази причина писмените мнения в този и доста други случаи коментират в допълнение нормативните текстове в полза на данъкоплатците ".

И защото всяка трета компания се оказва обособен проблем, в опита си да обхване всички компании последователно Н-18 и мненията и разясненията към нея получиха размер от стотици страници. А това в последна сметка я направи извънредно комплицирана, неразбираема и скъпа за използване регулация. По разнообразни оценки единствено еднократният разход за промяна на софтуера за компаниите е сред хиляда и 50 хиляди лева за дребна или междинна компания.

...и каква стана

Данъчни консултанти обобщават, че най-съществени проблеми имат доста огромните и най-малките компании. А резултатът е големи разноски за първите и евентуално влизане в черното за микро компаниите.

" За огромните търговци, които употребяват скъпи интернационалните системи като SAP, Navision и така нататък, имаше спорна информация. Първо им беше казано, че софтуерът към касовия апарт би трябвало да се лицензира, а не цялата ERP система. Но след това приравниха ERP на СУПТО. Ситуацията е изключително тежка за фирмите, които са част от интернационална група, която употребява общ програмен продукт във всички страни ", показват данъчни юристи. Тук най-често даваният образец е с огромен търговец с голям брой магазини - там целият скъпоплатен задграничен IT отдел е работил месеци наред върху българския проблем, което евентуално е довело до нови разноски за милиони.

Така все още множеството компании, които не са търговци на дребно и са имали епизодични заплащания в брой, просто са решили да минат единствено на банкови заплащания, с цел да не би трябвало да си лицензират софтуера. Което, каквото и да си приказваме, е ограничение на гъвкавостта на бизнеса.
Най-дребните търговци пък се връщат век обратно: те изхвърлят компютрите си от обектите и вкарват стоките като код в касовия уред, тъй като се стигна до парадокса в един миг данъчните да решат (в едно от хилядите становища), че и използването на Excel или Word за издаването на фактура e СУПТО. А надали Бил Гейтс ще пристигна да лицензира стратегиите си. Така всички значими данни в XXI век към този момент се записват не в компютър и програмен продукт, а в бележник, връща се в приложимост и написаната на ръка фактура от кочан.

" Имаме клиент, притежател на фризьорски салон. Обектът употребява американски програмен продукт за приемане на резервации от клиенти. Това по новите условия на наредбата е СУПТО. Но американската компания няма никакво желание да пристигна да си записва продукта в Национална агенция за приходите. Сега тези хора или би трябвало да изберат да работят нелегално, или да си затворят бизнеса. В такава обстановка изборът е сред кофти и още по-кофти вид. А те са изрядни, заплащат си налози, осигуровки, задачата им не е да се крият. Но не могат да отговорят на тези условия, тъй като по софтуера им не може да се пипа нищо ", дава образец Христо Петров, който е шеф на счетоводна къща " Голдън вижън ". Дава още един проблем, с който се е слбъскал – с езикова школа, която употребява направен в Хърватия програмен продукт. С него се следи и всеки преподавател коя група води и в кой ден по какъв брой часа е изработил. " Няма кой да пристигна да лицензира софтуера в България. Тук го употребяват пет компании. И това е най-голямата драма, че има доста профилирани софтуери за избрани промишлености, които не се вършат в България и действително няма по какъв начин те да отговорят на условията на Национална агенция за приходите ", прибавя Петров.

Наредбата и неяснотите към използването й изкара и десетки притежатели на дребни бизнеси на митинг пред постройката на Министерството на финансите в столицата. На първия имаше петдесетина души, които се бяха организирали посредством обществените мрежи. На втория бяха пристигнали и хора от провинцията – притежатели на фамилни бизнеси. А част от опасенията им са свързани с метода, по който ще се вършат инспекциите от Национална агенция за приходите след влизане в действие на наредбата, тъй като най-малко до момента в който не се уталожат другите проблеми, всяка инспекция ще допуска висока степен на субективизъм.

От Национална агенция за приходите настояват, че извършват стратегия за образование за използването на Наредба Н-18, в която вземат участие всички чиновници с контролни функционалности. " Нямаме никакви учредения да считаме, че подготовката или готовността за използване на наредбата са незадоволителни за чиновниците на Национална агенция за приходите. Актовете на Национална агенция за приходите подлежат на административен и двуинстанционен правосъден надзор. Но сега основната цел на приходната организация е да подкрепя процеса по привеждане в сходство с условията на Наредба Н-18 ", допълват от организацията.

Истината е, че след първичния леден душ за компаниите данъчните осъзнаха, че в случай че не работят дружно с него, хаосът ще е още по-голям. Още повече че в един миг въпросът ескалира и до премиера Бойко Борисов. Така последователно бяха основани няколко работни групи, в които разнообразни специалисти от организацията се срещаха с бизнеса за да създадат текстовете в наредбата използвани. Вследствие на този разговор съгласно Национална агенция за приходите е въведен опростеният ред за отчитане на продажби в медицинските практики, както и спомагателни гаранции за отбрана на конфиденциална комерсиална информация – данъчните ще могат да влизат с одиторски профил в СУПТО на дадена компания единствено по време на инспекция или проверка, а не когато решат, каквито бяха първичните опасения. Предстои да бъдат обнародвани следващи промени в наредбата, които съгласно Национална агенция за приходите ще вкарат омекотен механизъм за отчитане на продажбите в електронната търговия.
Щетата обаче към този момент е нанесена, а Национална агенция за приходите нито могат да се откажат от това, което са почнали – тъй като поради наредбата бизнесът към този момент влага милиони, нито пък могат да излязат и да си признаят, че са сбъркали още първоначално. Единственият излаз от обстановката е повече уточнения и срещи с бизнеса и съблюдаване на обещанието за морков, а не сопа най-малко първите месеци.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР