Наред със звучното шамарче от загубата на почти половината райони

...
Наред със звучното шамарче от загубата на почти половината райони
Коментари Харесай

ГЕРБ простреляха лидера си в крака

Наред със звучното " шамарче " от загубата на съвсем половината региони кметове на столицата има и по-голяма такава. Ако се съди по мерилото на премиера значимото на едни локални избори е броят на общинските съветници и защото ГЕРБ е с най-вече такива и даже е качила по отношение на резултатите от вота през 2015г., то тогава е безспорния победител. Загубата на кметските места в някои регионални градове не е толкоз значима. Напротив, даже по този начин се получава салдото, най-накрая и другите споделят отговорността, съгласно думите на водача на ГЕРБ. С две думи стартира да се реализира Ин-Ян.
Ако приемем това мерило за водещо, а не броя на кметовете, тъй като те без общинските препоръки са безсилни, то тогава 15% невалидни бюлетини за общински съветници е същинска злополука . На първи тур са дали своят вот 3 096 696 души. Това значи, че невалидните бюлетини са към 465 хиляди или както сподели Михаил Константинов, шефът на „ Информационно обслужване “ АД, която дава отговор за техническото застраховане на изборите, всеки 6-7 гласоподавател е дал своя вот погрешно и вотът му не се зачита . И отново съгласно същия невалидните бюлетини за кметове на първи тур са 4%, което е в границите на естественото за Европа. Без всякакво подозрение казусът идва от преференцията , която обърква гласоподавателите. Те зачертават преференцията и пропущат да отбележат за коя партия.
Това значи, че по-големия % невалидни бюлетини са евентуално пуснати с желанието да бъдат подкрепени листите за общински съветници на ГЕРБ, по-късно идват тези на Българска социалистическа партия и останалите партии по редичката. Може би минимум ощетени са Движение за права и свободи, които не утвърждават преференциите и не подтикват гласоподавателите си да ги употребяват.

От данните в таблицата се вижда, че при наново осъществяване на даден тип избори с преференция, то се усилва % на гласоподавателите, които са се възползвали от нея и понижава % на невалидните бюлетини. Този избор затваря втория цикъл на гласоподаване с преференции, т.е. два евроизбора, два парламентарни и два локални избора.
При тези данни се задава въпроса каква е повода довела до този рекорден % невалидни бюлетини? Миналият февруари депутатите трансформираха бюлетините. Така листата за общински съветници партиите са с номера до 100, а преференциите стартират от 101. Например четвъртият в листата за общински съветници ще е с номер 104, а 14-тия – с 114. Преди тези промени партиите, и преференциите бяха номерирани от 1 нататък. Това водеше до така наречен феномен " 15/15 " - когато гласоподаватели неправилно гласоподават с преференция за претендента от листата, чийто номер съответствува с номера на партията в бюлетината. Другият претекст за тази смяна беше да се затрудни организирането на следения избор, което е несъстоятелно.
Този висок резултат на невалидни бюлетини беше предвидим за всеки, който схваща от избори и е взел участие в процеса на терен. Беше ясно, че доста хора ще се объркат измежду толкоз три цифрени цифри, които трябваше да запомнят. Вярно е, че този нов метод на номериране беше проигран на последните евроизбори, само че би трябвало да се има поради, че на тях бюлетината е една, а не 3 или 4. Освен това всяка партия има една национална листа, изборната интензивност е ниска и акцията е национална. Интересен факт е, че концепцията за новия метод на номериране е на ГЕРБ. Въпросителната в този случай е една: Каква е повода да се предложи този вид? Некомпетентност или напълно съзнателно за реализиране на висок % невалидни бюлетини?! Първата допустима причина приказва за несръчност, което е неприемливо след 10 години във властта, а втората е меко казано липса на политическа предвидливост и въображение.
15% невалидни бюлетини евентуално радват тези, които желаят опцията за пренареждане на листата да бъде отстранена. Погледнато обаче през призмата на броя погубени места в общинските препоръки мисля, че ГЕРБ простреляха водача си в крайници . Донякъде в действителност неналичието на предвидливост или пък скрити планове на депутатите ни избави от безпределно умножение на феномена " Доспат ", където след вота на локалните избори и кмет, и всички общински съветници са от една партия.
Автор: Добринка Златкова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР