Наред с премиера и ръководителя на оперативния щаб, фигурите на

Наред с премиера и ръководителя на оперативния щаб, фигурите на ...

Привилегированите благодетели по време на епидемия.


Наред с премиера и ръководителя на оперативния щаб, фигурите на двама бизнесмени изплуваха в публичното пространство като спасители на нацията от зловещия коронавирус. Епидемията мобилизира множество дарителски акции и до 25 март са събрани над 5 млн. лева, като сумата продължава да нараства с всеки изминал час. Огромната част от парите са предназначени за закупуване на апаратура за болници, най-вече за столичните болници "Пирогов" и "Александровска".

Най-крупният до момента дарител е една от най-спорните публични личности в страната – депутатът от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски.

Той дари консумативи и парични средства за общо 500 хил. лв. за "Пирогов" и още 300 000 лв. на националния щаб срещу епидемията. Новината бе обявена в понеделник от началника на щаба ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния му всекидневен брифинг.

Разбира се, той не може да изчита всяка една компания или човек, които са направили дарение в конкретен ден, защото те са десетки. Много хора в социалните медии обаче обърнаха внимание, че щабът не обяви поименно нито едно от останалите крупни дарения на големи търговски вериги, телекоми, банки, редица частни фирми, неправителствени организации, публични лица и други политици.

Ден преди това премиерът Бойко Борисов, по време на моноспектакъла си пред журналисти, посветен на президентското вето, каза, че не му пука дали прави реклама на бизнесмена Кирил Домусчиев и фирмата му, след като те са дарили важни и дефицитни лекарства на хининова основа за лечение на заболелите от Covid-19. Дарението се случи, след като шефът на КРИБ, собственик на фармацевтична компания, на "Нова телевизия", футболния клуб "Лудогорец" и др. се оказа заразен с коронавирус. (Лекарствата, за които става дума, са с недоказан ефект специално за Covid-19, както разясниха и български, и чужди лекари, което съвсем не попречи на повечето медии да ги популяризират.)

Източник: mediapool.bg