Наред с политическата, икономическата, енергийната криза и войната България се

...
Наред с политическата, икономическата, енергийната криза и войната България се
Коментари Харесай

Местните напускат, чужденци купуват къщи във Видинско

Наред с политическата, икономическата, енергийната рецесия и войната България се сблъска с голям проблем след резултатите от преброяването, които бяха показани в деня след изборите. 6 519 789 души е популацията на България към септември предходната година. Започваме да преглеждаме в Говори в този момент проблемите в съвсем всеки град. Данните на Националния статистически институт сочат, че най- бързо е намаляло популацията в област Видин - с една четвърт за 10 години. В най-малката община Бойница, селата са с актуализирани площади, сменен тръбопровод и асфалтирани улици. Чужденци купуват къщи, само че локалните хора, които към този момент са отпътували в чужбина или огромните градове в страната, не се връщат.

Само сред последните две преброявания, за 10 години популацията на общината е намаляло съвсем на половина. Местните хора съдят за това по секциите, които разкриват в Бойница за последните избори.

Тези, които са останали в селото се събират в пенсионерския клуб. Както в селото, по този начин и в клуба хората към този момент са по-малко. Изпратили децата и внуците си надалеч. Радват се на дребното деца, останали в селото. С носталгия напомнят предишното. При последното броене в община Бойница са по-малко от 800 души. Има улици, по които не минават хора.

" Населението понижава, тъй като популацията застарява, младежите избират огромните градове, а някои даже отвън България отпътуват. За страдание това са качествени хора, които към този момент, напускайки Бойница и страната, основават семейство в различен град или друга страна и от тук идва казуса. Много от хората в Бойница, младежите напуснаха преди 15-20 години и децата им, имат и внуци по Испания, по Италия, в Англия ", съобщи Анета Генчева, кмет на община Бойница.

С разкриването на обществени услуги, от Общината пробват да обезпечат работа за тези, които са останали.

" Вече съм четвърти мандат кмет, постоянно съм се стремяла да обезпечавам и работни места. Така че тук в Бойница сме разкрили пет центъра за настаняване от фамилен вид и по този метод се пробвам, създавайки действителни работни места, да задържа хората, които са тук. Сега на първи юни разкрихме следващия център. С доста старания той към този момент действа и за жалост половината от хората идват от Кула, тъй като аз нямам такива локални хора, които да заемат тези работни места, само че в това няма нищо неприятно. Кула е единствено на 10 километра от Бойница. Пътят е прекрасен ", добави Анета Генчева.

В Бойница се гордеят с актуализирания си площад, само че към този момент няма да могат да разчитат на европейско финансиране.

" Ние не сме конкурентоспособни. Има едно условие, че колкото повече брой население има една община, толкоз повече точки носи, надлежно получава при класирането, а ние, знаете, че популацията понижава и ние не сме конкурентоспособни в тази тенденция. От брой население ние губим доста точки, в това време дават по две три точки за това че общината е в Северозападна България, само че това не ни прави конкурентоспособни и аз това съм го алармирала доста пъти, че не би трябвало да бъде по този начин. Но за жалост в този момент разпоредбите са такива и аз последователно се и отхвърлих да аплайвам по тези европроекти, тъй като няма смисъл. Всеки европроект това са старания, пари ", добави Анета Генчева.

Заради изискванията, които към този момент има, селото става привлекателно за чужденците, най-вече от Англия. Макар локалните да не знаят езика им, а чужденците да не приказват български, съумяват да се схванат по сред си. Търсят аргументите, поради които локалните хора напущат. В Бойница не чакат хората, които към този момент са отпътували, да се върнат. Опитват се да задържат тези, които към момента не са напуснали с цел да търсят прехранване другаде.

Автор: Анжела Каменова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР