Наред с фестивалите, събитията, концертите и изложбите през годината, Банско

...
Наред с фестивалите, събитията, концертите и изложбите през годината, Банско
Коментари Харесай

Банско е пред прага на най-обичаната седмица в годината

Наред с фестивалите, събитията, концертите и изложбите през годината, Банско има своя ден - денят в които чества оповестяването на свободата си. И тъй като събитията, които Общината е подготвила за жителите и гостите си, не могат да се съберат в един ден, Банско ще чества повече от седмица.
Началото слага известният създател Константин Икономов, който празнува своя 80 годишен празник с показване и рецитал по най-новата си книга- „ Въглени ”. Тържеството на опита и гения, ще е придружено с галерия на пластики от камък и дърво, които създателят е изработил през лятото на 2019-а. Константин Икономов кани своите другари и ценители на творчеството му, на 28-и септември (събота), в тържествената зала на читалището от 18.00ч. да споделят с него персоналния му и на родния му град празници.
На 30-и септември (понеделник) в „ Дом на изкуствата ”, към Музеен комплекс Банско в 17.00ч., ще бъде открита галерия на оръжия, а от 17.30ч. ще бъдат наградени спечелилите в състезанието „ Красивите градини на Банско ”, в който участваха грижовни притежатели на градини, подчертаващи хубостта на планинския град.
В първия ден от новия месец (вторник), в Големия салон на читалището, ви каним на спектакъл. Трупата е локална и е събрана по избор на Георги Икономов, който възроди театралните обичаи в Банско. По време на летния фестивал „ На публиката с обич ”, пиесата „ Има ли смисъл да утепваме мечка ” се радва на най-многобройна посещаемост и едвам побра искащите в залата. Второто зрелище е в чест на празника на Банско. Началото е 18.00ч., входът е свободен, а заниманието – обезпечено.


На 2-ри октомври , следва награждаване на децата, участници в състезанието под егидата на Георги Икономов – „ Имало едно време – през детските очи ”. Малки, огромни и още по-големи девойки и момчета, се състезават за огромните награди в три категории – рисунка, живописен текст и снимка. Изложбата от творбите им, ще бъде подредена във фоайето на читалището, а награждаването на спечелилите в сряда от 17.00ч.
На 3-ти октомври от 10.30ч., каним на просветително куклено шоу най-малките фенове на спектакъла от турнето на ЕКОПАК - „ Нахрани ме разделно ”. Посещението е за децата от детските градини и е в Големия салон на читалище „ Никола Вапцаров ” Банско.
Вечерта, празникът на града ще се усети с цялостна мощ под стъпките на един от съставите, съхраняващи традициите и фолклорния дух на Банско. Юбилейният концерт на „ Бански фукли ”, ще стартира тъкмо в 18.00ч. още веднъж в Големия салон. Входът е свободен.
4-ти октомври е ден за придвижване навън. На язовир „ Белизмата ” от 10.00 до 12.00ч. ще се организира обичайното съревнование " Детето риболовец- без дрога ". От 14.00 на градския стадион „ Св. Петър ”, ви каним на състезателен празник с надпис „ Игрите от през вчерашния ден и през днешния ден ”, където децата ще имат опция да вземат участие в проведени игри от времето на техните баби и дядовци - забравени, само че по този начин скъпи в днешно време.
В 18.00ч. в Посетителски-информационен център ще бъде прожекцията на кино лентата на Валери Яков. Участието на професор Михаил Неделчев и Георги Икономов, прави „ Подвигът и другите елементарни неща ”, почтена част от празника на града и неосъществим за изпускане.
5-ти октомври е кондензиран на събития още от 9.00ч, когато в църквата „ Света Троица ще се отслужи Тържествена литургия, а в 10.00ч. на паметниците и паметните плочи ще бъдат положени венци и цветя в памет на починалите.
В 10.30ч. е Възпоменателното празненство с разкриване на бюст-паметник на Гоце Делчев на едноименната улица, превърната в обичано място и пример за града.
Вечерния концерт на локални фолклорни сформира към читалище „ Никола Вапцаров ” и специфичното присъединяване на отбор „ Българе ” ще сложи завършек на тържествата във връзка празника на Банско. Спектакълът „ Духът на България ” стартира в 18.00ч. на площада и приключва с внушителна заря.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР