Наречете го парадокса на кафето. Напитката никога не е била

...
Наречете го парадокса на кафето. Напитката никога не е била
Коментари Харесай

Консумацията на кафе е рекордна, но цените падат. Защо?

Наречете го парадокса на кафето. Напитката в никакъв случай не е била толкоз известна, само че цената на зърната е на най-ниското равнище от над десетилетие и спадна с четвърт от октомври насам, написа The Wall Street Journal.

Цената на паунд кафе (около 450 грама) се продава за по-малко от $1 от началото на март по тържищата - по-малко от разноските за развъждане и обработка, споделят производителите. На какво се дължи спадът?

Факторите са доста, като измежду тях са усъвършенствания в технологията за произвеждане, както и сривът на валутата на най-големия производител в света - Бразилия.

Цените падат и под тежестта на упованието, че тази година реколтата още веднъж ще е по-голяма от търсенето. Нещо повече: страната зад големия остатък е Бразилия, която съумя да завземе още повече пазарен дял от Централна Америка поради държавни дотации в изследването и създаването.

А валутата на Бразилия - реалът - сега е доста на ниска цена, по тази причина и цената на кафето е такава. Спрямо 2011 година реалът загуби 60 % от цената си по отношение на американския $ - валутата, в която страната продава на останалата част от света. Само през последната година бразилската валута поевтиня с 12 %.

В същото време потреблението на сорта арабика се чака да счупи връх за пета поредна година, съгласно Rabobank.
 Накъде ще тръгнат цените на кафето?
Накъде ще тръгнат цените на кафето?

Над милион чувала по-малко годишна продукция в най-силните индустриални райони
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР