Наречена Centennial Light, разположената в пожарната станция в Ливърмор, Калифорния,

...
Наречена Centennial Light, разположената в пожарната станция в Ливърмор, Калифорния,
Коментари Харесай

Най-дълготрайната електрическа крушка в света свети вече 122 години

Наречена Centennial Light, разположената в пожарната станция в Ливърмор , Калифорния, крушка свети непрестанно от 1901 година насам, което ѝ носи купата най-дълготрайната електрическа крушка в света.

8-сантиметровият шедьовър , който е ръчно направен от Адолф Шайле, създател на Shelby Electric Company през 90-те години на XIX век, обезпечава светлина в продължение на повече от век с доста малко спирания. Оттогава лампата с нажежаема жичка е спечелила място в Книгата на върховете на Гинес като най-дълготрайната крушка и може да бъде следена в действително време с помощта на камерите, конфигурирани на място в пожарната.

Забележително е, че нейната нишка е изгаснала единствено два пъти за 122 години. Първият път е през 1976 година, когато пожарната се реалокира на ново място, което провокира краткотрайно спиране на електрозахранването. Вторият път е вечерта на 20 май 2013 година, когато стопира да работи за малко.
При следствието на идващия ден обаче се открива, че повода за тази къса пауза не е била самата крушка, а по-скоро незначителна нередовност в електрозахранването .

Дебора Кац, академик, който организира задълбочени проучвания на крушката през 2008-2009 година, открива, че нишката в крушката, евентуално направена от въглерод , е осем пъти по-дебела от тази в актуалните крушки и има полупроводникова конструкция.

В изявление за Анадолската организация Том Брамел, пенсиониран заместник-началник на пожарната работа, който се грижи за крушката от близо половин век, изяснява, че тя е дарена на пожарната работа през 1901 година от Денис Бернал, притежател на Livermore Power and Water.

" През 1976 година преместихме тази крушка в новата пожарна, която по това време беше новата централа, и там тя обитава от 1976 година насам. Това е единствено 60-ватова крушка ", споделя Брамел и прибавя, че тя излъчва единствено 4 вата светлина.

Въпреки че се е пенсионирал преди две десетилетия, Брамел продължава да споделя знанията си и пристрастеността си към крушката.

" От 50 години съм към електрическата крушка и съм разговарял с хора от целия свят. Все още никой не е съумял да разбере тази електрическа крушка ", споделя той.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР