Нарът е екзотичен плод, родината на който е Близкият Изток.

...
Нарът е екзотичен плод, родината на който е Близкият Изток.
Коментари Харесай

Пресен сок от нар и неговите ползи

Нарът е другоземен плод, родината на който е Близкият Изток. Сокът от него е доста прелестен, сладостен и в същото време леко кисел и тръпчив. Пресният сок от нар има голям брой изгоди за здравето, в това число защищава от заболяването на Алцхаймер, сърдечносъдови болести, косопад, високо кръвно налягане, диабет, храносмилателни разстройства.

Какво съдържа сокът от нар?

Хранителната стойност на сока от нар е висока. Той е добър източник на сила, диетични фибри, протеини и минерали като калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, цинк, натрий. В него се съдържат още витамините К и С, витамини от група В и доста антиоксиданти.

Кои са главните изгоди от сока от нар?

Забавя стареенето

Всяка храна или напитка, която съдържа забележително количество антиоксиданти, има свойството да забавя стареенето. Така е и със сока от нар. Богатството му на тези борещи се със свободните радикали субстанции способства за закъснение на стареенето на клетките и основаването на условия за злокачествени промени в тях, водещи до тумори.

Предотвратява косопад

Редовната консумация на сок от нар прави чудеса с косата. Той освен я подхранва и укрепва растежа ѝ, само че я прави блестяща и витална, защото подтиква образуването на нови фоликули.

Подобрява сърдечносъдовото здраве

Сокът от нар се назовава още сърдечносъдов сок поради свойствата, които има в подобряването на работата на сърцето и кръвоносните съдове. Сокът от нар има и позитивно деяние върху неприятния холестерол, което в допълнение защищава съдовете от стеснения и сгъстяване.

Регулира анемията

Заради благосъстоянието си на желязо сокът от нар е прелестно средство за битка с анемията. Желязото оказва помощ за образуването на повече червени кръвни телца и хемоглобин за превозване на О2 и хранителни субстанции до всички тъкани.

Помага в храносмилането

Голямото количество неразтворими диетични фибри в сока от нар оказва помощ за възстановяване на храносмилането, понижаване чувството за отичане, контролиране придвижванията на червата и стимулиране секрецията на стомашни сокове за по-качествено разграждане на храната.

Подобрява здравето на костите

Сокът от нар има противовъзпалителни свойства. Той успокоява болките при артрит, ревматизъм, остеопороза.

Намалява кръвното налягане

Заради богатото си съществуване на калий, сокът от нар възстановява равнищата на кръвното налягане и потиска несъразмерното формиране на тромбоцити, водещо до кръвосъсирване и емболия.

Има противоракови свойства

Антиоксидантите в сока от нар оказват благотворно въздействие върху всички тъкани в организма. Те понижават рисковете от пораждане на ракови процеси в дебелото черво, белия дроб, простатата и гърдата. /az-jenata.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР