Нарастват нуждите от дърва за огрев в Руенско. Към момента

...
Нарастват нуждите от дърва за огрев в Руенско. Към момента
Коментари Харесай

40% повече са заявленията за дърва в Созопол

Нарастват потребностите от дърва за огрев в Руенско. Към момента локалната администрация има квота от 50 000 кубика дървесина, която получава от Държавно горско стопанство (ДГС) " Айтос " и разпределя съгласно постъпилите заявки, само че това количество не е задоволително, сподели за Българска телеграфна агенция кметът на общината Исмаил Осман. По думите му към момента има хора, които не са получили декларираните количества твърдо гориво, а поради повишеното търсене общината има потребност от най-малко 55 000 кубика.

" До края на предходната седмица сме получили 38 000 кубика дървесина. Остава да приемем още 12 000 кубика, с цел да осъществим квотата, която имаме. Правим постоянни срещи с представители на горското стопанство в Айтос. Оттам споделят, че компаниите работят, само че секачите напущат работа. Не могат да се намерят секачи, които да работят в горите ", уточни Исмаил Осман.

Той посочи, че количествата се разпределят сред всички жители, декларирали енергийна помощ. " Ако някой е показал, че има потребност от 6 кубика дърва, му предаваме 3, с цел да можем да раздадем на всички. Ако има закъснение до началото на зимата, останалите ще бъдат разпределени при започване на идната година ", сподели кметът.

В същото време от ДГС - Айтос увериха, че всички поръчки ще бъдат изпълнени в период за идния отоплителен сезон.

" За отоплителен сезон 2022/2023 година е избран годишен предел за Община Айтос – 14 000 пр.м3, а за Община Руен – 50 000 пр.м3. След срещи с кметовете на обитаемоте места и общините на територията на ДГС – Айтос бе взето решение количествата дърва за огрев за локално население, закупени при започване на 2022 година, да не са включени в плануваните предели за отоплителен сезон 2022/2023 година ", оповестиха от пресслужбата на горското стопанство в Айтос.

Оттам допълват, че спрямо предоставената дървесина до месец октомври 2021 година, през настоящата година за община Руен са добити и доставени с 30 % повече дърва за огрев за локално население. Общото количество добита и доставена за локално население дървесина в общините Айтос и Руен все още е 56 213 пр.м3.

От началото на календарната 2022 година до настоящият миг в двете общини, показват от ДГС - Айтос, са постъпили следните количества дървесина:

• Община Айтос – 10 714 пр.м3, в това число 9 323 пр.м3 след 14.02.2022 г;

• Община Руен – 45 499 пр.м3, в това число 38 892 пр.м3 след 14.02.2022 година

Държавно горско стопанство - Айтос задоволява потребностите от дървесина за локално население на две общини – Айтос и Руен. Община Айтос е с население 27 326 души, а община Руен – с 27 180 души.

С 40 % са нарастнали поръчките за отоплителна помощ в Созопол, заяви кметът на общината Тихомир Янакиев. По думите му, в случай че до преди година за локалното население са били нужни сред 12 и 13 000 кубика дърва, то през днешния ден са нужни най-малко 19 000 м3.

" Забелязахме тази наклонност още през предходната година, по тази причина и направихме стройна организация в Общинското дружество " Общински гори и озеленяване ". Към момента раздаването на дървесината върви безпрепятствено, като са изпълнени над 75 на 100 от поръчките. Предполагам, че до края на ноември ще сме изпълнили всички на 100 % ", сподели Тихомир Янакиев. Според него причина за нарасналото търсене на общинска дървесина в Созопол са високите цени на електрическата енергия и на пелетите.

Без смяна остават поръчките за общинска дървесина в Приморско, заяви за Българска телеграфна агенция кметът на общината доктор Димитър Германов. Към този миг локалната администрация е изпълнила 95 на 100 от получените поръчки, като не се регистрира нараснало търсене по отношение на данните от предходната година.

" През 2021 година са предадени 17 000 кубика дърва за популацията, като чакаме това количество да отчетем и през актуалната. Нямаме проблеми с осъществяването на поръчките. Общината разполага със сериозен горски фонд – към 13 000 хектара ", сподели доктор Германов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР