Нарастващото военно напрежение около Тайван, както и икономическото и технологично

...
Нарастващото военно напрежение около Тайван, както и икономическото и технологично
Коментари Харесай

Япония предупреди за криза заради Тайван, нарастващи рискове от съперничеството между САЩ и Китай

Нарастващото военно напрежение към Тайван, както и икономическото и софтуерно съревнование сред Китай и Съединени американски щати заплашват мира и стабилността в Източна Азия, защото салдото на районните сили се трансформира в интерес на Пекин. Това показва Япония в годишната си бяла книга за защитата, осведоми " Ройтерс ".

" Необходимо е да обръщаме огромно внимание на обстановката с чувство за рецесия повече от всеки път ", се акцентира в документа в нов раздел за Тайван. " По-специално конкуренцията в софтуерните области евентуално ще стане още по-интензивна ", се споделя за битката сред Съединени американски щати и Китай.

Прегледът на защитата, утвърден от държавното управление на премиера Йошихиде Суга през днешния ден, показва Китай като главната грижа за националната сигурност на Япония. Неотдавнашното повишение на военната интензивност в Тайван към Пекин разтревожи Токио, защото островът се намира покрай веригата Окинава в западния завършек на японския архипелаг.

Китайският президент Си Дзинпин този месец даде обещание да приключи " обединяването " с Тайван и през юни разкритикува Съединени американски щати като " основател на риска ", откакто изпрати боен транспортен съд през Тайванския пролив, отделящ острова от континента.

Вицепремиерът на Япония и министър на финансите Таро Асо този месец в тирада, докладвана от японски медии, съобщи, че Япония би трябвало да сплоти сили със Съединени американски щати, с цел да отбрани Тайван от всякаква инвазия. По-късно Асо съобщи, че всеки ексклузивен случай във връзка с Тайван би трябвало да бъде позволен посредством разговор, когато бъде запитан за забележките, които провокираха укори от Пекин.

Тъй като военното съревнование сред Съединените щати и Китай се задълбочава, тяхната икономическа конкуренция подклажда конкуренция за водеща роля в основни технологии, като полупроводници, изкуствен интелект и квантови калкулации.

Появата на конкурентните софтуерни лагери съставлява предизвикателство за Япония, защото стопанската система й разчита толкоз на бизнес връзки с Китай, колкото и със Съединени американски щати. Япония също ще похарчи доста, с цел да се оправи с държавното финансиране за софтуерно развиване в Съединени американски щати, Китай и Европа.

Законодателите от Сената на Съединени американски щати неотдавна одобриха Закона за нововъведенията и конкуренцията от 2021 година, който позволява 190 милиарда $ разноски за технологии, в това число 54 милиарда $ за увеличение на производството на чипове. Законодателите от Камарата на представителите разискват настрана предложение, което също по този начин дава обещание обилно финансиране, " Осигуряване на Закона за световното водачество и ангажираност на Америка " или Закона за EAGLE.

Японският годишен обзор на сигурността за първи път включва и раздел за заканите, подбудени от изменението на климата, който съгласно него ще усили конкуренцията за земя и запаси и може да провокира всеобщо придвижване на климатични бежанци. Увеличението на бедствията, свързани с световното стопляне, също може да разшири военните качества, прибавя то, до момента в който топенето на лед в Арктическо море може да докара до милитаризация на северните води.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР