Нарастващото напрежение в Кашмир налага Съветът за сигурност на ООН

...
Нарастващото напрежение в Кашмир налага Съветът за сигурност на ООН
Коментари Харесай

Кризата в Кашмир стигна до Съвета за сигурност на ООН

Нарастващото напрежение в Кашмир постанова Съветът за сигурност на Организация на обединените нации да се занимае със обстановката в Хималайския район, написа изданието Deutsche Welle, представено от БГНЕС.
Междувременно индийският президент Моди се похвали с решението, довело до възникването на рецесията там.
Китай изиска привикване на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации поради разногласията сред Индия и Пакистан по отношение на Кашмир. Народната република - една от петте страни непрекъснати членове на Съвета за сигурност - поддържа с това свое искане позицията на Пакистан.
Все още няма изясненост по кое време и в какъв формат ще бъде обсъждана тематиката. Искането на Китай е провеждането на закрито съвещание в четвъртък или петък. Франция счита, че то би трябвало да се организира идната седмица и да има не толкоз формален темперамент. Полша, която сега ръководи Съвета за сигурност, би трябвало да откри компромисно решение на въпроса.
След 1965 година не е имало разширено съвещание на Съвета за сигурност по въпроса за Кашмир. В вторник управляващите в Пакистан насочиха публично искане за изключително съвещание на Съвета за сигурност. Според министъра на външните работи Шах Мехмуд Куреши, спорът съставлява „ опасност за мира в света ”.
Министър-председателят на Пакистан Имран Хан упрекна Индия, че възнамерява набези против пакистанската част на планинския регион и заплаши с възмездие.
Индийският министър председател Наренда Моди се похвали в това време за „ новаторския ” си метод във връзка с автономията на Кашмир. Заличаването на член 370 от конституцията на страната и даването на специфичен статут на следената от Индия част от Кашмир способства за единството на страната, съобщи той в речта си във връзка Деня на независимостта на Индия.
Междувременно хиляди бойци управляват зоната, въведен е и полицейски час. Индийското държавно управление отстрани самостоятелния статут на Джаму и Кашмир, без да се допита до популацията или да го осведоми.
Индия и Пакистан спорят към този момент повече от 70 години за Хималайския район. Двете нуклеарни страни владеят част от Кашмир, а една част принадлежи на Китай.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР