Нарастващото китайско-американско напрежение е проблематично и подкопава нуждата от широко

...
Нарастващото китайско-американско напрежение е проблематично и подкопава нуждата от широко
Коментари Харесай

ЕС: Напрежението между Китай и САЩ не помага

Нарастващото китайско-американско напрежение е проблематично и подкопава потребността от необятно интернационално съдействие за превъзмогване на пандемията от ковид. Това предизвести посланикът на Европейския съюз в Китай, представен от " Ройтерс ".

Никола Шапюи съобщи пред публицисти по време на конференция, че Китай е в неповторима позиция да помогне за понижаване на напрежението и пробутване на икономическите си промени за отбягване унищожаването на международните вериги на доставки.

" Ние виждаме високи равнища на напрежение, стратегически, стопански, политически, пораства ден след ден. Според нас това напрежение не е удобно за духа на съдействието, от който ние се нуждаем през днешния ден ", добави Шапюи.

Търговското напрежение сред Китай и Съединени американски щати се повишава на фона на рецензии от страна на Вашингтон по адрес на Пекин по отношение на произхода на ковид. Белият дом разгласи, че обмисля дейности като налагане на мита и отклонение на веригите на доставки от Китай.

" Убеден съм, че гласът на Европейски Съюз през днешния ден е нужен повече от всеки път. Ние сме ядрото на мултинационалните решения, които би трябвало да се вземат за усмиряване на ковид рецесията и подготовка за икономическо възобновяване ", акцентира посланикът.

Шапюи прикани Китай да " бъде по-амбициозен " в договарянията си с Европейски Съюз за двустранен капиталов пакт.

" Ако това съглашение бъде подписано в точния момент, през идващите няколко седмици, това съглашение ще е един от основните за световно възобновяване ", уверен е дипломатът.

Китай и Европейски Съюз започнаха договаряния за всеобхватно съглашение за вложения през 2013 година Сред противоречивите точки са взаимен пазарен достъп и гарантиране на равни условия.

Посланикът на Европейски Съюз в Китай добави, че китайците демонстрират, че желаят да стартира изследване за съглашение за свободна търговия сред Брюксел и Пекин, само че Европейски Съюз избира първо да се подписа съглашението за вложения.

" Нека работим малко по малко. Сега не е моментът за съглашение за свободна търговия, в случай че нямаме всеобхватно съглашение за вложения ", сподели той.

Китай и Европейски Съюз имат планувана специфична среща на върха за септември. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР