Нарастващ списък от израелски официални лица поеха отговорност за това,

...
Нарастващ списък от израелски официални лица поеха отговорност за това,
Коментари Харесай

Нетаняху заобиколи отговорността за това, че не успя да предотврати атаката на Хамас, вместо това обвинява други

Нарастващ лист от израелски публични лица поеха отговорност за това, че не съумяха да предотвратят бруталната офанзива на Хамас против израелските общности

От TIA GOLDENBERG Associated Press, 2 ноември 2023 година, 10:34 ч.

Нарастващ лист от израелски публични лица поеха отговорност за това, че не съумяха да предотвратят бруталната офанзива на Хамас против израелските общности по време на нахлуването на 7 октомври, което провокира актуалната война сред Израел и Хамас. Видно отсъстващ от тази поименна инспекция е министър-председателят Бенямин Нетаняху.

След ужасяващото нахлуване, което стана най-смъртоносният ден за израелците от основаването на страната преди 75 години, Нетаняху неведнъж е избягвал отговорността. Вместо това той упрекна другите, което съгласно критиците демонстрира, че водач мисли повече за личното си политическо оцеляване, в сравнение с за усмиряване и ръководство на травматизирана нация.

„ Нетаняху се бори с персонална борба за оцеляване и това има преимущество пред войната на Израел против Хамас “, сподели биографът на Нетаняху и публицист Аншел Пфефер. „ Като част от тази борба той е подготвен да злепостави тези, които в този момент командват армията и разследващите служби на Израел. “

Когато стотици бойци на Хамас разрушиха видимо непробиваемия Израел системите за сигурност и нахлуха в неговите общности, прехвалените сили за сигурност на Израел бяха хванати неподготвени. Около 1400 души бяха убити и лиши часове, до момента в който бойците дойдат. Войната е умъртвила повече от 9000 палестинци, съгласно палестинските здравни чиновници, и е опустошила доста елементи от линията Газа.

Атаката също по този начин разруши необятно публикуваното поверие измежду израелските военни, разследващи и политически водачи, че Хамас не се интересува от нов спор и че военната мощност на Израел служи като възпиращ фактор. началник-щабът на военните, министърът на защитата и ръководителят на организацията за вътрешна сигурност Шин Бет излезе напред и пое отговорност за гафа в дните след офанзивата.

Нетаняху обаче не е поел безапелационна отговорност за неправилните стъпки, довели до ужасяващата офанзива, макар че е бил министър-председател през 13 от последните 14 години. Той споделя, че ще има време за следствия – след войната.

" Този неуспех ще бъде разследван. Всеки ще би трябвало да даде отговори, в това число и аз ", сподели Нетаняху, две седмици и половина след офанзивата. Но той отхвърли рецензиите и отхвърли догатките, че би трябвало да подаде оставка.

„ Единственото нещо, което имам намерение да подам е Хамас. Ще ги оставим на бунището на историята ", сподели той пред кореспонденти предишния уикенд. „ Това е моята отговорност. “

Нетаняху, поляризираща фигура в Израел, също е изправен пред рецензии за отговора си на рецесията.

Той е упрекнат, че не е съумял да сплоти нацията с каквато и да е звучна, повдигаща тирада или деяние. Много израелци показаха президента на Съединени американски щати Джо Байдън, който посети Израел в дните след офанзивата, като по-добре извърши тази роля.

Нетаняху беше подложен на критика, че е чакал доста дни, с цел да посети фамилиите на повече от 240 души, считани за отвлечени от Хамас, които идват основно от демократични слаби общински ферми, които са склонни да не гласоподават за Нетаняху. Икономиката се развива спираловидно и израелците се оплакват от бавната реакция на държавното управление за справяне с незабавните потребности на 250 000 разселени израелци.

Но най-големият звук пристигна през уикенда, когато в туит късно през нощта Нетаняху ясно упрекна шефовете си по сигурността за неуспеха, като сподели, че в никакъв случай не е получавал никакво предизвестие от тях за желанията на Хамас и че, в противен случай, той се е управлявал от техните съвет, че Хамас е възпиран.

Новият военновременен сътрудник на Нетаняху в ръководството го подлага на критика. „ По време на война управлението би трябвало да работи отговорно “, Бени Ганц, някогашен шеф на боен щаб, разгласява в X, някогашен Twitter, призовавайки Нетаняху да вземе назад думите си.

Нетаняху изтри туита и по-късно се извини, като сподели, че „ не е трябвало да се споделя “.

Но критиците споделят, че вредата е нанесена. Идит Шафран Гитълман, старши откривател в Израелския институт за проучване на националната сигурност, сподели, че туитът е пристигнал в миг, когато вярата в службите за сигурност на Израел е в най-ниска степен.

„ Има щета за управлението на сигурността, само че и щета за вярата на бойците на място “, които виждат своя министър-председател фокусиран върху неща, разнообразни от спечелването на войната.

Сблъсъците сред Нетаняху и неговите шефове по сигурността не са нещо ново. Шафран Гитълман уточни очевидния си отвод тази година да одобри техните предизвестия, че планувана съществена промяна на правосъдната система на страната заплашва държавната сигурност. Десетки старши резервисти и бойни водачи, основни стълбове на армията, бяха заплашили да спрат да служат, в случай че ремонтът продължи, макар че се върнаха на работа от 7 октомври.

Съюзниците на Нетаняху и ядрото на неговата националистическа база споделят, че израелският водач е изправен пред несправедлива и ненавременна рецензия от същите фигури в медиите и обществеността, които от дълго време му се опълчват.

„ Или ще изчакаме обществено следствие, което ще дефинира кой е отговорен и към този момент ще се фокусираме върху успеха над Хамас, или към този момент всеки упреква всички и Нетаняху също има право да отговори “, Шимон Риклин, публицист, непосредствен до Нетаняху, разгласява на X.

Атаката и следствията от нея несъмнено съставляват най-голямото предизвикателство за продължителния мандат на Нетаняху и евентуално ще опетнят вечно наследството му. Това разруши деликатно поддържания му имидж на мощен водач с излъскани акредитиви за сигурност, който работи неуморно, с цел да отбрани Израел от безбройните му закани.

Проучванията на публичното мнение демонстрират поддръжка за Нетаняху Партията Ликуд се намали, обществеността го счита за доста по-малко кадърен да ръководи от главния му политически конкурент Ганц, а сегашната му коалиция няма никаква поддръжка, нужна за ръководство, в случай че изборите се организираха през днешния ден.

Това също не е първият път, когато Нетаняху отхвърля виновността за рецесия, която е под негово наблюдаване. Той отхвърли правосъден развой за корупция като част от проведен от медиите лов на вещици против него.

И предходната година, до момента в който свидетелстваше преди следствие на гибелта на 45 хора в навалица на място за еврейско поклонение, Нетаняху сподели, че не е бил наясно с проблемите, които може да са довели до потъпкването. „ Не можете да поемете отговорност за това, което не знаете, ” сподели той. и избави сина си и фамилията му от офанзивата на Хамас, сподели, че страната се нуждае от единение, с цел да завоюва войната, само че Нетаняху сее разделяне.

„ Всеки израелец би трябвало да попитайте: „ Вярвам ли, че Нетаняху може да докара Израел до победа в тази война? “

___

Пълно покритие на AP: https://apnews.com/hub/israel-hamas-war.

Водещи истории

ABC News Live

24/7 отразяване на изключителни вести и събития онлайн

ABC News Network Правила за дискретност Вашите права за дискретност на щат Съединени американски щати Политика за дискретност на децата онлайн Реклами, основани на ползи, Относно Nielsen MeasurementУсловия за използванеDo Да не продавам или споделям персоналната си информация Свържете се с нас © 2023ABC Newswindow['__abcnews__']={ " app ":{ " uid ": " abcnews ", " mode ": " universal ", " apiEnv ": " prod ", " envName ": " prod ", " cdnPath ": " //assets-cdn.abcnews.com/abcnews/d8f35cd07448-release-10-31-2023.23/client ", " webpack ":{}, " nochunks ":false, " allowMocks ":true, " mockDataPort ":1981, " inclPgCSS ":true, " assets ":{ " scripts ":[ " //assets-cdn.abcnews.com/abcnews/d8f35cd07448-release-10-31-2023.23/client /abcnews.js ", " //assets-cdn.abcnews.com/abcnews/d8f35cd07448-release-10-31-2023.23/client/prism-story.js " ], " stylesheets ":[ " //assets-cdn.abcnews.com/abcnews/d8f35cd07448-release-10-31-2023.23/client/css/fusion.css ",null, " //assets-cdn.abcnews.com/abcnews/d8f35cd07448-release-10-31-2023.23 /client/css/prism-story.css " ]}, " device ": " desktop ", " edition ":{ " key ": " ", " translations ":{}}, " flags ":{ " banner ":true, " nav ":true, " footer ":true, " anltcs ":true, " localAPI ":false, " enableDistroAPI ":false}, " tms ":{ " enabled ":true, " env ": " dev ", " tag ": " https://dcf.espn.com/TWDC-DTCI/prod/Bootstrap.js ", " tagNS ": " Bootstrapper ", " emitEvent ": " tms:ready ", " loadScript ":false, " loadAsync ":true, " frameTag ": " https://dcf.espn.com/TWDC-DTCI/embed_privacy_prod/Bootstrap.js " }, " environment ": " prod ", " debug ":{ " on ":false}}, " ads ":{}, " analytics ":{}, " routing ":{ " location ":{ " pathname ": " /International/wireStory/netanyahu-sidestepped-accountability-hamas-attack -taking-aim-security-104573682 ", " port ": " ", " hash ": " ", " path ": " /International/wireStory/netanyahu-sidestepped-accountability-hamas-attack-taking-aim-security- 104573682 ", " host ": " ", " protocol ": " ", " params ": " ", " query ":{}}, " params ":{ " section ": " International ", " slug ": " netanyahu-sidestepped-accountability-hamas-attack-taking-aim-security-104573682 "
Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР