Нарастването на възобновяемата енергия означава, че енергийните оператори трябва да

...
Нарастването на възобновяемата енергия означава, че енергийните оператори трябва да
Коментари Харесай

Следващата инвестиция на Гейтс: Стабилността на електрическите мрежи с възобновяема енергия


Нарастването на възобновимата сила значи, че енергийните оператори би трябвало да ръководят измененията в производството на сила в стотици вятърни и слънчеви централи, без да предизвикват съмнения в мрежата, които евентуално могат да доведат до спирания, написа Bloomberg.

Базирана във Англия и Финландия компания Reactive Technologies се пробва да позволи този проблем. Стартъпът е събрал 15 милиона $ от вложители, в това число и от климатичния фонд Breakthrough Energy Ventures, подкрепян от Бил Гейтс.

Повечето електрически мрежи работят на доста характерни честоти, които би трябвало да се ръководят с прецизна акуратност, от време на време до 1/100000 от херца. Наложително е операторите да поддържат салдото сред подаването напрежение и потреблението на електрическа енергия постоянен, тъй като другояче може да се повреди електрическото съоръжение.

Поддържането на този баланс е относително лесна задача, когато мрежата е цялостна с топоелектрически централи, задвижвани от въглища, газ или нуклеарна сила. Всички тези уреди имат турбини, които работят на заложените честоти. Въпреки това слънчевата и вятърната сила не генерират електричество по същия метод. Слънчевият панел няма физически движещи се елементи и вятърните турбини се въртят с друга скорост според от силата напразно.

На всичкото от горната страна производството на сила от възобновими активи може да се промени за минути. Например облачното време може да аргументи неочакван спад в производството на слънчевата централа. Поддържането на стабилността на честотата изисква наблюдаване на тези промени в стотици енергийни активи.

Тук технологията на Reactive играе роля. „ Описваме го като радар за мрежата “, сподели Крис Кимет, шеф на компанията за електрически мрежи. Reactive изпраща дребен подтик на електричество от едно място на мрежата и наблюдава дребните честотни промени, които предизвиква в нея, с цел да каже на операторите по какъв начин да реагират.

„ За някой, който се интересува от електрическите мрежи, това е като астрономическата обсерватория Хъбъл “, сподели Дънкан Бърт, който беше шеф на интервенциите в английската компания за комунални услигу National Grid ESO през годините, когато Reactive тестваше своята технология там.

Нивото на точност, което данните на Reactive дават на мрежовите оператори, към момента няма паралел в промишлеността, сподели той. Това е една от аргументите National Grid ESO, която е имала дни, в които повече от 80% от мощността си идва от възобновими източници, в този момент заплаща на Reactive 6 милиона паунда за шестгодишен контракт.

Стартъпът Reactive също е работил с мрежови оператори в Австралия, Италия, Япония и Нова Зеландия. Основната цел на компанията е да обезпечи допустимо най-вече възобновими енергийни източници в мрежа, без това да повлияе на нейната работа, споделя Кимет.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР