Нарастването на агресията в медиите подрива основите на социалния ред.

...
Нарастването на агресията в медиите подрива основите на социалния ред.
Коментари Харесай

Мнения Daily - Кога символното насилие преминава в реално?

Нарастването на експанзията в медиите подрива основите на обществения ред. Още по тематиката
И още: АЕЦ " Белене " е като КТБ, само че по-лошо; Липсва публичен надзор над университетските ръководства

И още: Истината е, че Брекзит е " lose-lose " ; Либерализъм и народна власт са две все по-различни неща
Реч на омразата

Кога символното принуждение минава в действително?

Историкът Джордж Мос сподели, че тоталитарните режими стават вероятни заради брутализирането на общностите във времето на Голямата война. Тогава хората години наред живеят с новините от фронта, с ужаса на окопите и колоните ранени. Навремето даже и детските играчки се милитаризират. А това незабелязано приготвя Европа за идната още по-голяма доза принуждение през Втората международна война.

Не се пробвам да морализаторствам: през днешния ден повишаването на експанзията в медийната среда не ме тревожи поради някаква невъзпитаност на представителите - тя заплашва самите основи на обществения ред. А международните вести са най-ясният образец.

Въпросът кой е отговорен и кой пръв е почнал, несъмнено, има смисъл за историците, само че надали оказва помощ да излезем от спиралата на насилието. В един смисъл първи са бандитите от ИД, в различен – колониалистите, в трети – арабските нашествия, в четвърти – кръстоносците. Въпросът е за какво цялата тази драма на идентичностите през днешния ден все по-често ни води към принуждение вместо към научни конференции? Едно допустимо пояснение се крие в медийния пейзаж: сходно на климатичното стопляне, което провокира всевъзможни крайности, през днешния ден се подвига общата медийна температура и от тревожните аномалии като проваляне на правила се завихрят непознати до през днешния ден трансгресивни циклони.

Наместо да успокояват, да лекуват историческите и обществени рани, да търсят помиряване и амнистия, както са повелявали преди време огромните религии, елитите през днешния ден ги разчоплят и като че ли преднамерено обострят страданието. А безчет уеб сайтове, блогове, конгреси подкрепят всичко това. Един мохамеданин би трябвало да прекара живота си пред все по-въздействащата, все по-мултимедийна панорама на униженията в Палестина, на извличането на Саддам от дупката, да се сблъсква ежедневно онлайн с причини за своята непоправима назадничавост. От другата страна ислямофашистите се включиха в брутализацията с рязане на глави, заложници на колене и премазани пешеходци. Показват го и медиите. И на някои им се прищява да вземат един автомат и да стрелят, да стрелят, да стрелят.

Подобна сценография на минали премеждия радикализира и българския пейзаж. Човек ще каже, че тъгите от по този начин нареченото турско иго с времето, вместо да отшумяват, стават все по-нетърпими. Същото май се случва и с закононарушенията от времето на комунизма, които 28 години по този начин и не успяхме да осъдим, та да обърнем страницата. Ще кажете, предишното би трябвало да се помни, само че дали следва да влизаме с него в отношение на отплата, на почистване на сметки?

Кога символното принуждение минава в действително? Обяснения всевъзможни. Нека погледнем ставащото от отдалеченост: в медийния ни мироглед от дълго време няма ден без засегнатост, без клюка, без ритник, без бомба. Едни се свиват обезверени в черупката си, други се впускат да мерят мускули на медийната сцена. Не знам по какъв начин може да се овладее възходящата брутализация - учебното заведение се проваля, правото се намесва, когато резултатът на експанзията към този момент е изконсумиран, световна медийна регулация звучи като научна фантастика.

----------Еманюел Макрон е надалеч от това да бъде антипопулист.
Изборите във Франция

Популизмът се подхранва с демографската суматоха

Фотограф:
Във Франция, както и в доста други европейски страни, виждаме съществено политическо пренареждане, което слага под опасност бъдещето на доста партии, които са доминирали политическия живот през последните петдесет години. В прочут смисъл успеха на Макрон алармира за настъпването на Шестата република във Франция. Както Петата република беше инициирана от Дьо Гол в отговор на рецесията на френската империя и на ролята на Франция в света след Втората международна война, Макрон идва на власт след рецесията на ролята на Европейския съюз в света и рецесията във Франция в недрата на самата Европа. Хората желаят смяна и са подготвени да дадат на Макрон смазващо болшинство: той няма да има никакви оправдания, в случай че не успее да направи толкоз предстоящите промени.

Популизмът се характеризира с наклонност към търсене на еднородна еднаквост. Естествено този популистки миг частично може да бъде пояснен с икономическото развиване през последните четиридесет години. Динамиката обаче в другите страни мощно се разграничава. Не би трябвало популизмът да се свежда единствено до подема на крайнолевите или крайнодесните сили. В обособени страни популизмът се подхранва с демографската суматоха дотам, че те дори отхвърлят да одобряват мигранти на територията си.

В дребни страни като България или Литва се усеща огромна паника пред такова " етническо изгубване " и произходът й се крие в това, което назовавам " миграционна гражданска война ". За това население идването на мигранти значи, че е настанал часът за тяхното дефинитивно изгубване от историята, която частично се обуславя от запазването на националната еднаквост. Популизмът, който във Франция се носи от Мартин льо Пен, жъне триумфи посредством увеличаване на тази еднаквост. Еманюел Макрон, тъкмо назад, въплъщава оптимистичния и проевропейски популизъм. Доколкото той дефинира отворена еднаквост за разлика от тази, която предлага " Националният фронт ", той също въплъщава промени, само че постоянни: Еманюел Макрон е надалеч от това да бъде антипопулист.

Новите технологии предвещават свят, в който огромна част от специалностите, в които в този момент са ангажирани европейците, скоро могат да изчезнат. Смята се, че в околните 30 години към 43% от служащите в страните от Европейски Съюз ще станат очевидци на автоматизацията на тяхната активност. Да се разбере какво ще стане с интернет е най-важният въпрос на нашето време. В същото време, както през днешния ден ние по всякакъв начин издигаме стени, точно осведомителните граници остават най-сложни за слагане на бариери. Освен това такива велики страни като Китай и Русия към този момент се характеризират освен с идеологията си, само че и със своето отношение към интернет и това по какъв начин той се контролира на техните територии.

-------------Един ръководител на висшо съдилище е подложен на оскърбление.
Тормозът против Лозан Панов

Ако страната реши да ти " отвинти главата "...

Фотограф:
Двама специалисти се подписаха под умозаключение, че на мерцедесите в Националната работа за защита болтовете се развиват сами. На око го решили. Но по закон това се оказва задоволително, с цел да даде съображение на прокуратурата да не образува разследване, да не назначава действителни експертизи, а просто да затвори случая.

Това, че в България се приема за предвидимо обикновено кола на службата за защита да е несигурна, а защитаваният, който има обществени врагове - да е заплашен, е смразяващо. Утре, когато нароченият бъде открит мъртъв, ще го изкарат неустойчив, протегнал ръка си самичък, тъй като не е издържал на напрежението. И тъй като се е отказал непринудено от държавна защита, страната ще заключи, че самичък си е отговорен.

Това е ужасно по принцип. Не знам дали си давате сметка.

Един ръководител на висшо съдилище е подложен на ежедневен тормоз и оскърбление със съдействието на страната, която чакаме да е правова. Да е ясно, че няма на кого да се оплачеш, в случай че страната реши да ти " отвинти главата ". И тук не става дума за това дали харесвате жертвата, а да си дадете сметка кой е жертва и кой принудител в тази обстановка.

Защото, в случай че ръководителят на Върховен касационен съд няма право да живее обикновено с особеното си мнение, да ви е ясно, че никой не може! Честито лято!
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР