Нараства тенденцията за употребата на повече от едно наркотично вещество

...
Нараства тенденцията за употребата на повече от едно наркотично вещество
Коментари Харесай

Все повече шофьори взимат повече от един вид наркотик, преди да седнат зад волана

Нараства наклонността за използването на повече от едно наркотично вещество измежду водачите. Това стана ясно от думите на доцент Васил Атанасов от ВМА по време на семинар „ Високи пълномощия по сигурност на придвижването по пътищата – качествена обществена осведоменост “, предава „ Фокус “.

„ Метамфетаминът е на второ място след използването на марихуана. Тенденцията за съществуване на повече от едно наркотично вещество нараства. Хероинът в последните години съвсем изчезна, употребява се метадон, който обаче не в тестванията, който се вършат на водачи. Тестовете на пътя са особено основани за проучване на водачи в интервал от време непосредствен в интервала на проучването. Тук пробата е съгласуван по този начин, че да покаже позитивен резултат, в случай че използването е от 36 до 48 часа обратно “, изясни доцент Атанасов.

Той регистрира, че към този момент има опция за документално единодушие с резултата от предварителното проучване или избор на процедура за проучване (на алкохол). „ С заявеното единодушие много от въпросите се вземат решение още на пътя. Въведохме наложително проучването да се прави от химик. При опиатите се развива взаимозависимост даже след втората приложимост. Само за няколко часа алкохолът го няма, само че при опиатите този развой е дни. Измерването на концентрацията на наркотично равнище няма експертен смисъл “, уточни той. По думите му не може да се направи извод във връзка с резултата. Според него доста огромен проблем са ненаркотичните психоактивни субстанции и медикаменти.

„ Това са медикаменти, в чиито листовки написа да не се кара след използването им. Голяма част от медикаментите за алергии имат успокояващо деяние. Тяхната приложимост е рискова за водачи. В нашето законодателство това не е експертно решено “, добави доцент Атанасов.

„ По закон търсим съществуване на наркотично вещество и изобщо не ни интересува дали водачът има рецепта или не. Има извънредно огромна корист с метадон “, акцентира той. Относно казуса с водата за уста, доцент Атанасов утони, че има взрив на експертизи по цивилен и наказателни каузи в това отношение.

„ Оправданието, че някой си е нажабурил устата тъкмо преди да духне дрегера, не върви “, добави той. Доц. Атанасов обърна внимание и на съществуването на алкохол в кръвта на мъртви хора, като посочи, че във всеки един мъртвец до първите 24 часа се случва ферментация на кръвната захар и е обикновено да има съществуване на алкохол 0,2 g/l. По думите му изключително при удавяне алкохолът може да доближи 1 промил. Д-р Марчо Марков от УМБАЛСМ „ Пирогов “ уточни, че при злополуките най-чести са тазовите фрактури.

„ Най-важното нещо при лекуването е обвързвано с екипния принцип. Не би трябвало да се оперира всичко едновременно, тъй като контузията се усложнява и се води до още един удар на организма. Най-тежката измежду тазовите фрактури е обвързвана с увреждане на съдове. 12-ият час е оптималният, в който можем да възстановим съдова контузия “, разясни още той.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР