Нараства напрежението между Израел и Газа ден след убийството на

...
Нараства напрежението между Израел и Газа ден след убийството на
Коментари Харесай

След убийството на джихадистки лидер срещу Израел бяха изстреляни стотици ракети откъм Газа, Николай Младенов посредничи

Нараства напрежението сред Израел и Газа ден след убийството на екстремистки водач от Израелската войска. Израел дава отговор с удари по командири на групировката ”Ислямски джихад ”, а в това време в еврейската страна са затворени голям брой учебни заведения.
Това е вторият ден на принуждение след убийството на водача на организацията " Ислямски джихад " Баха Абу ал Ата. Подкрепяната от Иран формация с централа в Дамаск е противник на " Хамас ", която завзе Газа преди повече от 10 години.

Регионални медии означават, че към този момент " Хамас " стои надалеч от спора. Снощи специфичният делегат на Организация на обединените нации за решение на спора и някогашен български външен министър Николай Младенов незабавно отпътува за Кайро в търсене на решение, съобщи " Дневник ".

Стотици ракети са били изстреляни от Газа, като десетки от тях са прехванати от системата за противовъздушната защита " Железен купол ", оповестиха израелските въоръжени сили. Само във вторник от територията на анклава са били най-малко 200 и още няколко десетки тази заран.

Поне 15 души са убити с изключение на Абу ал Ата и брачната половинка му, ранените в Газа са най-малко 50 към 10,30 ч. българско време. В редица градове в Израел нощес звучаха сирени за нахлуване. Стотици хиляди се скриха в убежища, учебните заведения и редица търговски обекти останаха затворени.

Представители на Израелската войска обявиха, че отговорът на ракетния обстрел от Газа е прицелване само в обекти, свързани с " Ислямски джихад ", защото гибелта на цивилни жертви би принудила и " Хамас " да отвърне.

Последното повишаване на напрежението става единствено седмица преди да изтече срокът, който главният противник на премиера Бенямин Нетаняху Бени Ганц има, с цел да сформира ръководещо болшинство.

Премиерът Нетаняху, удостоверил решението за офанзивата против Абу ал Ата, разгласи, че Израел не търси ескалация, само че е квалифициран за нескончаем интервал на бойни дейности. По думите му Абу ал Ата (за който се счита, че стои зад голям брой набези против страната) е представлявал бомба с часовников механизъм, чието ликвидиране е предотвратило нова офанзива против израелските жители.

Ганц на собствен ред съобщи, че сигурността на страната би трябвало да е над политиката.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР