Нараства напрежението между Израел и Газа ден след убийството на

...
Нараства напрежението между Израел и Газа ден след убийството на
Коментари Харесай

Стотици ракети бяха изстреляни от Газа към Израел заради убийството на джихадистки лидер

Нараства напрежението сред Израел и Газа ден след убийството на екстремистки водач от израелската войска. Израел дава отговор с удари по командири на групировката " Ислямски джихад ", а в това време в Израел са затворени голям брой учебни заведения поради заплахата от ракетните удари, с които дава отговор организацията.

Това е вторият ден на принуждение след убийството на водача на организацията " Ислямски джихад ", Баха Абу ал Ата. Подкрепяната от Иран формация с централа в Дамаск е противник на " Хамас ", която завзе Газа преди повече от 10 години. Регионални медии означават, че към този момент " Хамас " стои надалеч от спора. Снощи специфичният делегат на Организация на обединените нации за решение на спора и някогашен български външен министър Николай Младенов незабавно отпътува за Кайро в търсене на решение.

Стотици ракети са били изстреляни от Газа, като десетки от тях са прехванати от системата за противовъздушната защита " Железен купол ", оповестиха израелските въоръжени сили, съобщи " Джерузалем пост ". Според " Ройтерс " ракетите от територията на анклава са били най-малко 200 единствено във вторник, още няколко десетки - тази заран.

Поне 15 души са убити с изключение на Абу ал Ата и брачната половинка му (загинала дружно с него), ранените в Газа съгласно в. " Аарец " са най-малко 50 към 10:30 ч. българско време. В редица градове в Израел нощес звучаха сирени за нахлуване. Стотици хиляди се скриха в убежища, учебните заведения и редица търговски обекти останаха затворени, съобщи Би Би Си.

 Стотици ракети бяха изстреляни от Газа към Израел поради убийството на джихадистки водач

Последното повишаване на напрежението става едвам седмица преди да изтече срокът, който главният противник на премиера Бенямин Нетаняху, Бени Ганц, има, с цел да опита да образува ръководещо болшинство. Това се случи, откакто Нетаняху върна мандата, без да успее да извърши задачата, след вторите избори тази година.

Премиерът, удостоверил решението за офанзивата против Абу ал Ата, разгласи, че Израел не търси ескалация, само че е квалифициран за нескончаем интервал на сражения. По думите му Абу ал Ата (за който се счита, че стои зад голям брой набези против страната) е бомба с часовников механизъм, чието ликвидиране е предотвратило нова офанзива против израелските жители. Ганц на собствен ред съобщи, че сигурността на страната би трябвало да е над политиката.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР