Нараства количеството на водата в сиренето у нас. Това показват

...
Нараства количеството на водата в сиренето у нас. Това показват
Коментари Харесай

Високо съдържание на вода в почти всички марки сирена под 10 лева

Нараства количеството на водата в сиренето у нас. Това демонстрират резултатите от проучване на Асоциация " Активни консуматори ", извършено през юли, в което са включени 30 търговски марки сирене, закупени от разнообразни магазини в комерсиалната мрежа в градовете София, Пловдив, Варна, Русе, Перник и Велико Търново, като една от тях е закупена два пъти от разнообразни търговци в София и Русе. Основен аршин за асортимент е била ниската цена - под 10 лв. за кг.

В сегашното проучване в 87% (26 от 30) от тестваните търговски марки са установени над 62% вода, а в 53% (16 от 30) от пробите водата е над 70%. При условие на БДС за водно наличие до 54%, единствено една комерсиална марка покрива това условие, освен това ние имаме известни подозрения за този артикул, споделят от Активни консуматори. С жълт цвят са маркирани резултатите в диапазона 62 – 70%, а надвишаващите са оцветени в алено. В жълтият бранш са 10 марки сирене, а останалите (червените) 16 имат водно наличие над 70%. " Резултатът е фрапантен за нас ", споделят от " Активни консуматори " и прибавят, че през 2005 година в нито една марка сирене не е открито съществуване на над 62% вода. През 2008 г. процентът на оводнените сирена е 4,8, през 2011 година е 42%, през 2016 година е 27,8%. (Виж фотографията )

Сиренето марка „ Пазарджик “ със себестойност от 4,40 лв/кг съдържа 50,7% вода. Най-вероятно този артикул е съединен с потребление на хидрогенирана мазнина/палмово масло, което е друга съществена техника за произвеждане на имитиращо сирене, неведнъж откривана и дискутирана в нашите предходни проучвания. 

Настоящото проучване демонстрира, че прибавянето на вода в сиренето е извънредно всеобщо и на процедура към този момент визира съвсем всички търговски марки в ценовия диапазон под 10 лв.. Към актуалният миг това се обрисува като най-новата мода в млечния бранш, измествайки от лидерската позиция влагането на хидрогенирани мазнини/палмово масло. За да се опази здравето на огромна част от българското население би трябвало да се отговори уверено.

От " Активни консуматори " прецизират, че съгласно БДС в саламуреното сирене би трябвало да има до 54% вода. И оферират да се направи смяна в условията за етикиране, с които да се вкара наложително изписване на водното наличие при всички млечни артикули.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР