Нараства броят на засегнатите от сърдечно-съдова недостатъчност, предупредиха кардиолози от

...
Нараства броят на засегнатите от сърдечно-съдова недостатъчност, предупредиха кардиолози от
Коментари Харесай

Тревожно нарастват засегнатите от сърдечно-съдова недостатъчност

Нараства броят на засегнатите от сърдечно-съдова непълнота, предизвестиха кардиолози от разнообразни лечебни заведения.

През 2017 година умрелите от сърдечно-съдово заболяване са били с 2220 повече, сподели проф. Мария Токмакова, ръководител на Дружеството на кардиолозите в България. По думите й едвам 30 на 100 от българите са наясно, че водещата причина за смъртност в страна ни са сърдечно-съдовите болести, съобщи Българска телеграфна агенция.

Близо 153 хиляди са българите, които са диспансеризирани поради сърдечно-съдова непълнота, като 90 на 100 от тях са над 65-годишна възраст, уточни проф. Токмакова, цитирайки данни от Здравната каса за предходната година.

В България достъпността до експерти, до медикаменти и нови технологии е доста висока, само че няма задоволително осведоменост измежду обществото и осъзнаване на казуса, сподели проф. Пламен Гацов, шеф на Кардиологична клиника във Втора МБАЛ-София. По-голяма част от пациентите със сърдечно-съдова непълнота са имали неприятно овладяна хипертония, сподели проф. Арман Постаджиян, шеф на Кардиологичното поделение в столичната болница " Св.Анна ".

Сред най-често срещаните аргументи за сърдечна непълнота в Европа са коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда, вродени сърдечни недостатъци, увреждане на сърдечните клапи, предсърдно мъждене.

Често срещани рискови фактори за сърдечна непълнота са диабет, затлъстяване, тютюнопушене и високо кръвно налягане, като всички те са свързвани с метода на живот.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР