Нараства броят на сигналите за домашно насилие в условията на

...
Нараства броят на сигналите за домашно насилие в условията на
Коментари Харесай

С агресор вкъщи – карантината увеличи случаите на домашно насилие

Нараства броят на сигналите за домашно принуждение в изискванията на карантина и обществена изолираност, регистрират от „ Асоциация Анимус ”, която със съдействието на Министерството на правораздаването поддържа гореща телефонна линия за потърпевши от това закононарушение.

От 13 март, когато бе оповестено началото на изключителното състояние, до 22 април са постъпили 170 сигнала. За същия интервал на предходната година броят е 153.

„ Откакто е почнало изключителното състояние, сигналите, които постъпват при нас, са много по-тежки и по-специфични. Не, че преди този момент не е имало случаи на съществено физическо принуждение или душевен тормоз, само че откогато е почнала тази продължителна обществена изолираност, множеството позвънявания демонстрират завишаване на тежките случаи ”, описа в изявление за БГНЕС Атанас Киров, координатор на националната гореща телефонна линия.

Според него броят на потърпевшите евентуално е и по-голям, само че заради липса на финансиране се е наложило краткотрайно работното време на линията да бъде понижено на 12 часа за интервала от 2 до 15 април. Сега още веднъж е на денонощен режим на работа.

„ Една продължителна изолираност довежда до фрустрация, до образуването и натрупването на напрежение, което води до нападателни прояви, в случай че не може да бъде снижено. Това се отнася както до мъже, по този начин и до дами и деца. Във всяко семейство има спорове, въпросът е по какъв начин се позволяват в границите на фамилната единица. Ако няма здравословен разговор, напрежението се натрупва и спорът ескалира ”, акцентира специалистът.

Той описа какъв е механизмът на отработването на всеки един от сигналите.

„ Когато постъпи позвъняване, консултантът незабавно изследва какъв е рискът сега – дали потърпевшият в този момент е обект на принуждение или то е било в минал интервал, а в този момент той е намерил комфортен миг да се свърже с нас. Това е и още едно от нещата, за които способства обществената изолираност. Обикновено жертвата, която подава сигнал, изчаква подобаващ миг, в който ще бъде уединено. Сега, когато се предлага да не се излиза, опцията човек да остане уединено у дома стартира да става все по-малка ”, изясни Атанас Киров.

Това е и една от аргументите да се усили броят на писмата, които асоциацията получава на електронната си поща.

По телефона операторите се пробват да създадат разбор и на това с какви запаси разполагат потърпевшите – дали могат да останат при родственици или близки другари за известно време. Ако за тях има непосреден риск обаче, те най-често получават съвет да се свържат с националния телефон 112. Могат да подадат и молба за издаване на Заповед за незабавна отбрана в съответния областен съд, по смисъла на Закона за домашното принуждение. В изискванията на зараза обаче съдът не работи, по тази причина молби могат да бъдат подавани само онлайн или по пощата.

Ако източникът на опасността има огнестрелно или различен тип оръжие, съветът към потърпевшите най-често е да отведат въпроса към Министерство на вътрешните работи и прокуратурата.

„ Случвало се е да се обаждат и деца по телефона. Обикновено децата, които са очевидци или жертви на принуждение, се свързват на националната телефонна линия за деца. По откъслечна информация, която имам, броят на позвъняванията там също се е завишил ”, описа още координаторът на горещата линия.

Съветът на специалистите е безапелационен – не оправдавайте и не омаловажавайте дейностите на насилника. Ако станете жертва на принуждение, незабавно потърсете метод да отбраните правата си.

„ Пострадалите от принуждение постоянно изпитват и виновност, че по някакъв метод сами са го провокирали. Това няма по какъв начин да бъде правилно. Какъвто и да е методът, по който е бил предизвикан насилникът, това НЕ е опрощение ”, припомня Атанас Киров.

Телефоните, на които могат жертвите да потърсят помощ са 0800 1 8676 или 02 981 7686, както и на e-mail: [email protected]. /БГНЕС

Припомняме, че от 13 март 2020 година на територията на Република България е въведен режим на изключително състояние, целящ ограничението на разпространяването на коронавирусна зараза и болестта, наричано COVID-19. Със заповед на министъра на опазването на здравето са въведени редица ограничаващи ограничения в обществения и икономическия живот. Стриктното съблюдаване на напътствията на специалистите и Националния спешен щаб ще предотврати разрастването на епидемията.
Пазете себе си и се грижете за околните си!

Спазвайте хигиеничните наставления и помнете:
- избягвайте контакт с заболели хора, изключително такива с кашлица;
- избягвайте визити на пазари и места, където има живи или мъртви животни;
- прилагайте общите хигиенични правила във връзка с хигиената на ръцете и хигиената на храната;
- измивайте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте антисептичен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след потребление на тоалетната и след всеки контакт с животни;
- избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изпражнения

Останете си вкъщи!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР