Нараства броят на индикаторите, че месец март бележи началото на

...
Нараства броят на индикаторите, че месец март бележи началото на
Коментари Харесай

Все повече индикатори показват - рецесията вече е тук!

Нараства броят на знаците, че месец март бележи началото на дълбока световна криза, написа Блумбърг.

Мащабът на икономическия провал стартира да става по-видим с публикуването на стопански данни от целия свят, които разкриват размера на вредите в търговията, бизнес вложенията, потребителските разноски и пазара на труда.

Сривът на търсенето на артикули и услуги се вижда даже по международните океани. Според данни на IHS Markit през първите две седмици на март товарните кораби от Съединени американски щати са изнесли два пъти по-малко артикули в сравнение с през същия интервал на предходната година.

След като Съединени американски щати оповестиха по-високи от предстоящото заявки за помощи при безработица (над 10 млн. американци са останали без работа през двете седмици до 28 март), бяха оповестени и други данни, които илюстрират въздействието на COVID-19 върху международната стопанска система.

В Германия да вземем за пример, новите регистрации на коли през март (обикновено пиков месец), се сринаха с 38% в съпоставяне със същия месец на предходната година. Във Англия същият измерител паднда с 44%.

В Астралия, която съумя да избегне криза по време на международната финансова рецесия, обявите за работа паднаха до най-ниското си равнище от 2009 г, макар че страната предприе по-строги ограничаващи ограничения по отношение на ковид едвам в края на месеца.

„ Цялата система – всички вериги за доставки взети дружно, бяха разтърсени доста “, споделя в изявление генералният шеф на Световната комерсиална организация (СТО) Роберто Асеведо.

„ В някои аспекти обстановката през днешния ден наподобява по- мрачна, в сравнение с след рецесията от 2008-2009 година “, прибавя той.

Очаква се през днешния ден СТО да показа нова прогноза за положението на световната търговия. По думите на Асеведо новите прогнози ще включват доста по-големи спадове от понижението на световната търговия с 12,6% и свиването на международната стопанска система с 2%, регистрирани през 2009 година

Очакванията на Асеведо се препокриват с тези на Международния валутен фонд и Световната банка, които също предвиждат забележителен стопански спад през тази година.

От Индия до Италия, ограничаващите ограничения против разпространяването на ковид доведоха до затварянето на хиляди бизнеси и прибирането на милиарди хора по техните домове в продължение на седмици, провокирайки по едно и също време потрес както в търсенето, по този начин и в предлагането.

Икономически срив

Компании като Airbus в Европа и FedEx в Съединени американски щати предизвестиха през последните дни, че е прекомерно рано да се вършат оценки на вредите и продължителността на икономическото закъснение, демонстрирайки равнище на неустановеност, особено за дребни локални бизнеси, а не за великански интернационалните корпорации.

През предходната седмица от Airbus обявиха в писмо до своите към 135 хиляди чиновници, че рестарирането на активността на компанията на цялостен потенциал не допустимо в кратковременен проект поради неналичието на части и невъзможността на авиопревозвачите да одобряват нови машини.

В петък от FedEx предизвестиха, че „ нескончаем интервал на световни разстройства във веригата на доставки  може да се отрази отрицателно на бизнеса им “ и че една „ продължителна световна криза “, ще сътвори още повече проблеми. Международните куриерски услуги способстват за половината от приходите на компанията, за която работят 177 хиляди души.

Порочен кръг

На фона на спад в вложенията и скок на безработицата, равнището на стесняване на стопанската система по света ще зависи от това какъв брой дълго държавните управления ще задържат карантинните си ограничения, като доста страни към този момент оповестиха, че чакат те бъдат в действие до май или юни. Базираната в Париж Организация за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) предвижда, че всеки месец на стопански блокаж ще води до изтриван на 2% от годишния стопански напредък.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР