Напуснете предната ни веранда. Напуснете предния ни двор. И не

...
Напуснете предната ни веранда. Напуснете предния ни двор. И не
Коментари Харесай

Пат Бюканън: Какво да правим с руския ултиматум

" Напуснете предната ни веранда. Напуснете предния ни двор. И не влизайте в задния ни двор. "

Това може да звучи като жестоко обобщение на двата плана на съглашения за сигурност, които заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков показа предходната седмица като цената на Русия за разрешаване на рецесията, основана от тези 100 000 съветски бойци по границите с Украйна.

Исканията на Рябков наподобяват като на практика ултиматум, предопределен да бъде отритнат от Съединени американски щати и НАТО и да даде на Москва предлог за навлизане и окупация на част или на цялата територия на Украйна.

Сред максималистките съветски претенции са:

Писмени гаранции от страна на НАТО, че няма да одобри в 70-годишния съюз от времето на Студената война повече някогашни руски републики, а точно Украйна, Грузия, Армения и Азербайджан.

Нападателните оръжия би трябвало да бъдат държани надалеч от страните, които граничат с Русия.

Съединени американски щати и Русия би трябвало да държат военните си кораби и стратегическите си бомбардировачи надалеч от територията на другата страна. Съединени американски щати би трябвало да се откажат от построяването на военни бази в някоя от петте " станове " - централноазиатските страни, които в миналото са били част от Съюз на съветските социалистически републики.

НАТО би трябвало да изтегли военната инфраструктура, която е разположила в източноевропейските страни след 1997 година

Тази дата е значима. Защото едвам през 1999 година Полша, Унгария и Чешката република се причисляват към НАТО. А присъединението на Естония, Латвия, Литва, Румъния, България, Словакия и Словения стана едвам през 2004 година

Русия приканва за основаване на зона за сигурност към границите си, която да включва цялата територия на някогашния Съветски съюз и отвън него, където военните бази на Съединени американски щати и НАТО да бъдат неразрешени.

Фактът, че настояванията на Рябков са съответни и обществено оповестени, допуска, че те би трябвало да се одобряват съществено и зад тях стои съветският президент Владимир Путин. Заместник-министърът на външните работи приканва за незабавни договаряния по тези контракти за сигурност, които да стартират в Женева.

Преди да отхвърлят непосредствено тези съветски претенции, Съединени американски щати би трябвало да се вгледат деликатно дали не съществуват някои въпроси, по които е вероятен компромис и може да се откри общ език, с цел да може рецесията в Украйна да бъде обезвредена. Според почитан американски чиновник " в тези документи има някои неща, които руснаците знаят, че ще бъдат неприемливи... само че има и други неща, по които сме подготвени да работим и които заслужават разискване ".

С предизвестието на президента Джо Байдън към Путин за " строги стопански наказания " при положение на навлизане на Русия Съединени американски щати към този момент дадоха знак, че изключват опцията за война и лимитират отговора на Вашингтон до невоенни средства.

Британският министър на защитата Бен Уолъс съобщи, че Англия също няма да изпрати войски в отбрана на Украйна, в случай че Русия нахлуе, защото Украйна не е член на НАТО.

Нито Съединени американски щати, нито НАТО ще да водят война поради Грузия, с цел да потвърдят претенциите ѝ към Абхазия и Южна Осетия, както показахме през 2008 година През август президентът Джордж У. Буш не се помръдна, до момента в който Русия на Путин изхвърляше нахлулите грузинци от Южна Осетия.

Отново дублирам, че Америка няма да води война за Грузия или Украйна. Доказахме го с бездействието си по време на руско-грузинската война през 2008 година, по време на рецесиите в Крим и Донбас през 2014 година и по време на рецесията в Украйна през 2021 година Така че за какво да не намерим метод да пренесем тази действителност, с цел да предотвратим съветско навлизане в Украйна и война, която Киев сигурно ще загуби?

Ако Украйна и Грузия няма да бъдат признати в НАТО или няма да получат военни гаранции по член V, за какво да не се каже обществено в този момент?

Това, което се случва през днешния ден, е, че след десетилетия на пренасяне на НАТО на изток от река Елба към балтийските страни и границите на самата Русия, пилетата на разширението на НАТО се прибират вкъщи.

След края на Студената война НАТО удвои размера си.

Сега имаме неизпълнени военни гаранции от страна на Съединени американски щати и НАТО за 28 страни от другата страна на Атлантическия океан, някои от които са дребни страни надълбоко в Източна Европа, в самата сянка на Русия, най-голямата страна на земята.

Не е надалеч денят, в който Съединени американски щати ще би трябвало да преразгледат и отхвърлят уговорките от Студената война, които датират от 40-те и 50-те години на предишния век и изискват от нас да водиме война с нуклеарна мощ като Русия за страни, които нямат нищо общо с нашите витални ползи или националната ни сигурност.

Призивът на Рябков за договаряния сред Съединени американски щати и Русия в Женева може да бъде мястото, където да се стартира обществена преоценка на уговорките ни от Студената война.

За всички отстъпки, които вършим във връзка с неразширяването на НАТО в Украйна и Грузия, можем да желаяме реципрочни съветски отстъпки. Нови съглашения за въоръжаване, които да лимитират американските и съветските ракети в Европа и да лимитират броя на въздушните и морските интервенции на Съединени американски щати и Русия наоколо до границите на нашите страни, наподобяват предмет на договаряния.

Една руско-украинска война, която Киев съвсем несъмнено би изгубил, би се оказала злополука и за двете страни.

Победител ще бъде Китай. Защото при такава война Русия няма да има към кого да се обърне като към стопански, политически и стратегически сътрудник. А ползите на Съединени американски щати не се обслужват от укрепването на съюза сред Пекин и Москва.

Коментарът е от уеб страницата на Патрик Бюканън, прочут американски закостенял политик, коментатор и създател. Бил е консултант на президентите Ричард Никсън, Джералд Форд и Роналд Рейгън
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР