Напусналите парламентарната група на БСП депутати настояват за промени в

...
Напусналите парламентарната група на БСП депутати настояват за промени в
Коментари Харесай

БСП заподозря, че ГЕРБ си купува кворум от отцепниците

Напусналите парламентарната група на Българска социалистическа партия депутати упорстват за промени в Правилника и организацията на активността на Народното събрание, посредством които да получат повече благоприятни условия да вземат участие в парламентарната работа.

Според правилника парламентарните групи могат да вършат изявления до 10 минути един път на съвещание по въпроси отвън разисквания дневен ред. Напусналите групата на левицата желаят със същото право право да разполагат и представители на 10 или повече депутати, нечленуващи в парламентарни групи. Те упорстват и при разискването на всяка точка от дневния ред да имат същото време за изявления като най-малката парламентарна група – 10 минути.

Днес групата на Българска социалистическа партия предложи да отпадне от дневния ред на Народното събрание точката за измененията, препоръчана от отцепниците. "Тя е ярка илюстрация на това какви са целите на днешното ръководство. Те са радикално разнообразни от целите на българското общество ", сподели заместник-председателят на ПГ на "БСП за България " Христо Проданов.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева му благодари и съобщи, че ще предложи на гласоподаване неговото предложение, след което спря микрофона на Проданов.

Кристиан Вигенин заподозря, че посредством точката се прави опит дневният ред да бъде нагласен съгласно ползите на ръководещите. "Г-жо Караянчева, желая да ви кажа, че нямате нито морално, нито друго съображение, да прекъсвате процедурата на сътрудник депутат, в която той желае да обоснове повода, заради която точка първа от дневния ред е несъответстваща към дневния ред на обществото. Вие го прекъснахте на 30-ата секунда ", възпротиви се той.

Червеният народен представител Филип Попов означи, че самостоятелните народни представители са от друг политически набор. Според него обоснован е въпросът за какво в този момент са се сетили за такава смяна. "Това е казус в Правилника за организацията и активността на Народното събрание. Отговорът е доста монотонен - по този начин се купува кворум ", посочи той.

В последна сметка Народното събрание отхвърли предлагането на социалистите за отпадане на точката. Тя бе одобрена в дневния ред при започване на днешното пленарно съвещание. "За " отпадането й по предложение на социалистите гласоподаваха 12 народни представители, "против " - 96 и "въздържали се " - 5.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР