Напусна ни големият български режисьор Борислав Чакринов! За тъжната загуба

...
Напусна ни големият български режисьор Борислав Чакринов! За тъжната загуба
Коментари Харесай

Отиде си още един голям българин

Напусна ни огромният български режисьор Борислав Чакринов! За тъжната загуба научаваме от Министерство на културата. Той носеше театъра в себе си с невероятна лекост и голяма обич!, написаха още неговите сътрудници и другари

Роден е на 25 януари 1961 година в гр. Плевен.

Завършва ВИТИЗ " Кръстьо Сарафов " компетентност театрална постановка през 1985 година

След дипломирането си стартира работа в Драматичен спектакъл " Стефан Киров " – Сливен, като режисьор, а за интервала 1987 – 1988 година е и негов шеф. След това работи в Театър " София " (1988-1990 г.). От 1990г. до 1993 година е шеф на МГТ " Зад канала ". От 1998 година до през днешния ден работи в Драматичен спектакъл " Адриана Будевска " – Бургас изначало като режисьор, а след това поема и неговото управление.

На сцената на Драматичен спектакъл " Адриана Будевска " основава едни от най-запомнящите се спектакли – " Кралят умира " от Йонеско, " Смъртта на комерсиалният пасажер " от Артър Милър с присъединяване на Йосиф Сърчаджиев, " Бащата " от Стриндберг, " Двамата веронци " и " Както ви харесва " на Шекспир, " Чичовци " по Иван Вазов, " Големанов " от Ст.Л. Костов, " Когато гръм удари " от П. К. Яворов и доста други.

Поставил е над 120 спектакъла на съвсем всички театрални подиуми в България. Често е канен за постановки и в Русия, в градовете  Москва, Санкт Петербург и Саратов.

През 1999 година слага началото на Международния сценичен фестивал " На брега ", който през годините се трансформира в една от емблемите на културния живот в Бургас. В другите издания на фестивала гостуват едни от най-изтъкнатите имена в областта на театралното изкуство у нас и в чужбина. На сцената на Бургаския спектакъл са показани паметни театрални спектакли. Всичко това трансформира фестивала в едно от най-очакваните есенни събития в Бургас.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР