Напусна ни един от символите на поколението художници, творили от

...
Напусна ни един от символите на поколението художници, творили от
Коментари Харесай

Почина художникът Иван Иванов-Драката

Напусна ни един от знаците на поколението художници, творили от началото на 1960-те до през днешния ден “. Така Съюзът на българските художници (СБХ) разгласи гибелта на художника Иван Б. Иванов. 

„ Иван Б. Иванов  е от художниците със блян към енциклопедичност. Той работи в региона на графиката, живописта, монументалните изкуства, рисунката. Издал е книга с пътеписи от многочислените си пътувания по света и книга със мемоари за художници и забавни срещи “, описват за него от СБХ. 

 „ В работата ми през годините рисуването се трансформира в същността на една лабораторна активност, обвързвана с възхитата и увлечението по неповторимостта и безкрайността на пластичните хрумвания и благоприятни условия за интерпретация ”, споделя преди време създателят. 

Иван Б. Иванов, прочут и с прякора си Драката, е роден на 25 октомври 1933 в село Медовина, Поповско. През 1959 приключва живопис в Художествената академия в класа на Дечко Узунов.  От 1961 взе участие  активно в художествения живот с графика и живопис. Освен в България негови независими изложения са представяни в Париж, Будапеща,  Дамаск, Кабул и други Многобройни са участията му в графични биеналета и национални експозиции в чужбина. Художникът осъществя 15 големи монументални произведения (10 х 25 метра) – фрески, мозайки и керамични пана. 

Ръководил е екипа художници, основали огромните монументални произведения в паметника на Бузлуджа. 

Носител е на голям брой награди, по-важните от които са Голямата премия на СБХ за графика, 1977, и Наградата на София, 1988.

Поклон пред паметта му!
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР