Напускащият посланик на САЩ в Сърбия Кайл Скот в прощалното

...
Напускащият посланик на САЩ в Сърбия Кайл Скот в прощалното
Коментари Харесай

20 г. след бомбите над Белград: Посланикът на САЩ призова сърбите за помирение

Напускащият дипломат на Съединени американски щати в Сърбия Кайл Скот в прощалното си изявление прикани сърбите да погледнат " по-широката вероятност " на бомбардировките на НАТО в Югославия от 1999 година Интервюто с американския посланик беше оповестено в австрийския вестник Kurier, представен от TACC.
" Нито Сърбия, нито Съединените щати не могат да си върнат времето обратно. Но можем да разгледаме по-широката вероятност на 1999 година Опитах се да напомня, че връзките сред Съединените щати и Сърбия исторически видяно са били най-вече отлични, като се изключи 90-те години и събитията по време на режима на Милошевич. Минаха 20 години от този момент, наклонността е продължим напред и да подобрим връзките си, а ние имаме доста добра основа за подобен прогрес ", съобщи Скот.
Косовският въпрос
Коментирайки обстановката в Косово и замразяването на разговора сред Белград и Прищина, Скот означи, че Съединени американски щати желаят да възстановят разговора, застъпвайки се за премахването на 100%-вите търговски мита, наложени от Прищина върху сръбски артикули, само че не могат да оказва напън върху косовските управляващи.
" Онези, които го споделят (за нуждата от напън на Съединени американски щати върху Косово - коментар на ТАСС), не могат да одобряват, че Косово е самостоятелна и суверенна страна. Не можем да насилваме нито Косово, нито Сърбия ", съобщи посланикът, отбелязвайки, че съглашението сред Белград и Прищина " би било в полза на хората на Сърбия, Косово, само че и в полза на целия район, Европейски Съюз и Съединени американски щати ".
" Сигналът ни е явен: Съединените щати желаят Косово да отстрани митата, тъй че разговорът с Белград да стартира още веднъж. Сега е значимо Прищина да избере ново държавно управление, да бъдат анулирани митата за артикули от Сърбия и Босна и Херцеговина и този разговор да продължи ", сподели Скот.
Подкрепа за европейския път на Сърбия
Освен това американският дипломат изрази поддръжка за европейския път на Сърбия: " Сърбия е избрала стратегическа цел - присъединението към Европейски Съюз, това е стратегическа цел, която Съединени американски щати поддържат и желаят да оказват помощ на Сърбия и нейните водачи по този път ".
Говорейки за двустранните връзки сред Съединени американски щати и Сърбия, дипломатът напомни, че американските " вложения в страната доближиха 4 милиарда $ и с помощта на американските компании се появиха 20 000 работни места в разнообразни браншове на сръбската стопанска система ".
В същото време Кайл Скот подсети на Белград за нуждата " да работи по-интензивно върху развиването на върховенството на закона, успеваемостта на правораздаването и по-голямата независимост на медиите ".
Бомбардировките на НАТО
На 24 март 1999 година НАТО стартира военна интервенция против Съюзна република Югославия. Ръководството на алианса дефинира " предотвратяването на геноцида на албанското население в Косово " като основна причина за въздушно-настъпателната интервенция " Съюзна мощ ". Според НАТО по време на интервенцията, траяла 78 дни, самолетите на страните от алианса са направили 38 000 полета, като задачата на повече от 10 000 от тях е била да извършат бомбардировки.
Според военни специалисти са изстреляни 3000 крилати ракети, хвърлени са към 80 000 тона бомби, в това число касетъчни бомби и обеднен уран. По сръбски данни от 3500 до 4000 души са убити вследствие на въздушните удари, към 10 000 са ранени, 2/3 от които са цивилни.
Според сръбски специалисти, през трите месеца на бомбардировки над Югославия от силите на НАТО, на територията на Сърбия са хвърлени 15 тона обеднен уран. След това страната зае първо място по брой онкологични болести в Европа, а през първите 10 години от момента на бомбардировките в страната към 30 000 души се разболяха от рак, като от 10 до 18 000 от тях починаха.
Материалните вреди възлизат на 100 млрд $. Бомбардировките на петролни рафинерии и нефтохимически съоръжения са довели до заразяване на водната система на страната с токсични субстанции.
Според сръбския академик Любиша Ракич количеството обеднен уран, паднало на територията на балканските страни по време на експанзията на НАТО, би било задоволително за основаване на 170 атомни бомби, сходни на тези, които Съединени американски щати хвърлиха върху Хирошима и Нагасаки през август 1945 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР