Напук на стереотипа за сърдитите старчета, учени установиха, че хората

...
Напук на стереотипа за сърдитите старчета, учени установиха, че хората
Коментари Харесай

Невероятният начин, по който възрастта подобрява характера

Напук на стандарта за ядосаните старчета, учени откриха, че хората стават по-добри с възрастта.

Откритието може да изненада тези, които имат вяра, че хората в никакъв случай не се трансформират.

Може да не се трансформират генерално, само че се трансформират най-малко малко, и това се случва естествено с годините, открили са учени. 

Трите съществени промени, които се случват, в средностатистическия случай, са че с възрастта хората стават:

- по-добросъвестни (и подредени)

- по-склонни към съдействие (дружелюбни)

- по-малко невротични

Изследването сканира мозъка на 500 доброволци. Учените са разкрили, че типичните промени в структурата на мозъка, които се случват с възрастта, са свързани с промени в личността. 

„ Нашите резултати поддържат концепцията, че характерът е, до известна степен, свързван със съзраването на мозъка – развой на развиване, който е мощно повлиян от генетични фактори “ – споделя водещият създател на проучването доктор Роберта Ричели.  

Тези промени допускат, че има генетично въздействие върху характера, изяснява един от съавторите на проучването, проф. Никола Тоши:

„ Разбира се, нашите прекарвания и околната среда непрестанно ни оформят, само че фактът, че виждаме разлики в мозъчната конструкция, които са свързани с разлики в чертите на характера, допуска, че съвсем сигурно генетиката ще играе роля. – споделя Тоши. 

Това също е в сходство с концепцията, че разликите в личностните черти могат да се открият още в началните стадии на развиването, да вземем за пример при дребните деца и бебетата. “

Източник: PsyBlog

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР