Напреженията между Вашингтон и Анкара изкачиха още едно стъпало с

...
Напреженията между Вашингтон и Анкара изкачиха още едно стъпало с
Коментари Харесай

Един труден съюз: 5 точки на разногласия между Анкара и Вашингтон

Напреженията сред Вашингтон и Анкара изкачиха още едно ходило с американското решение в сряда да наложи наказания на двама турски министри във връзка със задържането на свещеник Андрю Брънсън.

Турция се закле да отвърне. Този епизод наподобява разцвет на двете години напрегнати връзки сред двете съюзнички в НАТО.

Ето главните точки, които ги разделят:

Фетхуллах Гюлен

Присъствието в Съединени американски щати от 1999 година на турския просветител Фетхуллах Гюлен евентуално е главната причина за гнева на Анкара.

Турция упреква някогашния съдружник на президента Реджеп Тайип Ердоган, че е провел опита за прелом на 15 юли 2016 година и неуморно преследва последователите му.

Турция неведнъж е желала изгонването на Гюлен, който отхвърля всякаква интервенция в несполучливия опит за прелом.

До през днешния ден обаче настояванията на Турция остават без отговор. " Въпросът е има ли задоволително ясни доказателства за персоналната интервенция на Фетхуллах Гюлен? ", сподели в края на юли почитан американски представител.

Задържани в Турция американци

Задържането в продължение на година и половина и по-късно слагането под домакински арест на американския свещеник Андрю Брънсън предходната седмица бе казусът, който взриви сегашната рецесия сред Анкара и Вашингтон.

Брънсън, който управлява протестантска черква в Измир, е упрекнат в шпионаж и че е работил в поддръжка на мрежата на Фетхуллах Гюлен, както и на Кюрдската работническа партия /ПКК/. Двете организации са считани за терористични в Турция.

Призовавайки за незабавното му освобождение, Вашингтон заплаши Турция със наказания, след което в сряда вечерта извърши опасността си.

Освен Брънсън, още двама локални чиновници на американски задачи в Турция са арестувани и един е под домакински арест.

Процесът Халкбанк

През май някогашният заместител общоприет шеф на турската държавна банка Халкбанк Мехмет Хакан Атила бе наказан от американски съд на 32 месеца затвор за банкова машинация и интрига в спекулация за милиарди долари. Той апелира решението и Анкара остро стачкува след присъдата.

Аферата породи опасност от колосална санкция против Халкбанк, вероятност, която безпокои турските управляващи.

Турско-иранският предприемач Реза Зараб е в центъра на взривоопасната спекулация. По време на процеса той замеси в нея президента Ердоган и министри от турското държавно управление.

Анкара назова процеса " скрит план ", квалифициран от Фетхуллах Гюлен.

Кюрдските милиции в Сирия

Турция непрекъснато упреква Съединени американски щати за поддръжката им за Силите за отбрана на народа /СЗН/ в Сирия, където се бори с групировката Ислямска страна.

Анкара обаче счита тези сили за крило на ПКК, квалифицирана като " терористична " както от Турция, по този начин и от Съединени американски щати.

След първата атака през 2016 година против кюрдските бойци и джихадистите, тази година Турция предприе интервенция за прогонване на СЗН от сирийския анклав Африн.

Тя заплаши да разшири офанзивата към Манбидж, където са ситуирани американски бойци. Анкара и Вашингтон обаче се споразумяха за " пътна карта ", предвиждаща евакуиране на СЗН от Манбидж и въвеждане на смесени патрули.

В началото на седмицата Турция съобщи, че съглашението няма да бъде наранено от сегашните напрежения. " Не виждам по какъв начин /пътната карта/ може да действа с наложените на Турция наказания ", съобщи обаче Аслъ Айдънташбаш, изследователка в Европейския съвет за интернационалните връзки.

Сближаването сред Анкара и Москва

Анкара и Москва си сътрудничат тясно по сирийския проблем, само че основната причина за безпокойството на Вашингтон е подписаното съглашение за пазаруването от Турция на съветски системи за противовъздушна отбрана С-400, несъвместими със системите на НАТО.

Американският конгрес утвърди в сряда бюджет, забраняващ на Пентагона да достави на Турция боен аероплан Ф-35, до момента в който Анкара не се ангажира да приключи договарянията за пазаруване на С-400.

Говорителят на президента Ердоган Ибрахим Калън съобщи тази седмица, че Анкара има способи да предприеме юридически ограничения, с цел да се опълчи на тази обсада.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР