Напрежението заради статута на Медицинския факултет на Софийския университет още

...
Напрежението заради статута на Медицинския факултет на Софийския университет още
Коментари Харесай

Медицинският факултет в СУ може и да не оцелее, но ръководството му вече поиска нови приемни изпити

Напрежението поради статута на Медицинския факултет на Софийския университет още не е стихнало, а назрява нов скандал.
 Факултетът по медицина в СУ се закрива, разгласи деканът Любомир Спасов и изиска студентите да го защитят  Бунт в Софийския университет поради приема по медицина  Софийският университет разгласи нулева година за приема по медицина (допълнена)
Преди две седмици деканът му и шеф на Университетска болница " Лозенец " проф. доктор Любомир Спасов разгласи, че звеното ще бъде закрито и студенти и преподаватели ще останат на улицата, в случай че бъде изпълнено правителстветното решение болничното заведение да бъде преобразувана в педиатрична. Той изясни, че в случай че болничното заведение е единствено педиатрична, факултетът ще загуби акредитацията си и прикани студентите да вършат подписки и да изискат прекосяването ѝ под шапката на Софийския университет.

Ден след разгласяването на речта на Спасов първо от OFFNews ректорът проф. Анастас Герджиков увери, че не следва закриването на факултета, а след него същото направи и здравният министър Кирил Ананиев.

Назряващият нов скандал наподобява като повтаряне на миналогодишния с Медицинския факултет: управлението му още веднъж желае той да организира лични кандидатстудентски изпити по биология и химия , разнообразни от изпитите по двата предмета на Софийския университет, които обичайно организират Биологическият факултет и Факултетът по химия и фармация.

Миналата година настояването на доктор Спасов взриви спокойствието в Университета, откакто Академичният му съвет първо го позволи и провокира острия митинг на засегнатите факултети, а по-късно го отхвърли и МФ отказа да приема кандидат-студенти по медицина в държавна поръчка, в случай че не държи контрола на входа. Беше оповестена нулева година. В последна сметка, по предложение на ректора, се одобри различен университет - Медицинският в София - да изпитва студентите на Софийския. Мнозина преподаватели в СУ определяха решението като " срам " и " позор " за Алма матер. Все отново то внесе известно облекчение у кандидат-студентите по медицина, за които приемната акция към този момент течеше.

Има риск през 2019 година да се случи нещо сходно, излиза наяве от плана за Правилник за приемане на студенти в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ за образователната 2019/2020 година, с копие от който OFFNews разполага. Той ще бъде разискван и гласуван от Академичния съвет в сряда, 19 декември.

В него написа, че в специалността " Медицина " ще се влиза с изпити по биология и химия " за компетентност " Медицина ". Кандидатите за останалите две специалности на факултета - " Медицинска сестра " и " Медицинска рехабилитация и ерготерапия " - могат да избират сред биология и химия за " Медицина " и общите изпити по биология и химия на Университета. Ако това се одобри, претендентите и за медицина, и за фармация да вземем за пример ще би трябвало да се явят на два разнообразни изпита по химия и на два разнообразни изпита по биология .

Неясно е с какви претекстове още веднъж се внася предлагането, което предходната година бе на път да провали приемът в Медицинския факултет на Софийския университет. Последната дума за него още веднъж ще има Академичният съвет.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР