Напрежението във Венецуела нараства, но е малко вероятно президентът Николас

...
Напрежението във Венецуела нараства, но е малко вероятно президентът Николас
Коментари Харесай

Кофас: Рисковете за Венецуела нарастват главоломно


Напрежението във Венецуела нараства, само че е малко евентуално президентът Николас Мадуро да се отдръпна по лично предпочитание. Неуспешният опит за прелом и обвиняването, че зад това стои Централно разузнавателно управление на САЩ, основават още повече паники, а локалните въоръжени сили към момента имат тласъци да продължат да поддържат ръководещия режим. С това е обвързван и страхът от възмездие при положение на смяна във властта, макар че Хуан Гуайдо към този момент даде обещание прошка. Всичко това способства за значителен растеж на политическите и стопански опасности, регистрират специалистите на Кофас.

Опитът за смяна във властта неотдавна беше подсилен само от бойци и лейтенанти, само че не и от висши офицери. „ Докато Гуайдо има необятна поддръжка от популацията и от доста международни водачи, въоръжените сили не престават да подсигуряват запазването на властта на президента Мадуро “, разясняват експертите от Кофас. „ Няма победител тази седмица. Въпреки че Гуайдо загуби, защото не съумя да отхвърли ръководещия режим, Мадуро също не завоюва, защото зависимостта му от въоръжените сили стана все по-известна. Краят на тази филантропична рецесия към момента не се вижда “, допълват още те.

Икономическата обстановка е много напрегната. Сривът на цените на петрола и докара до удължение на дълбоката рецесия през 2014 година, имайки поради, че горивата и другите потребни изкопаеми съставляват към 93% от износа на страната. Президентът Мадуро, в действителност встъпи в служба през март 2013 година, малко повече от година преди цената на петрола да стартира да се срутва. Икономическите провокации започнаха да се ускоряват, поставяйки на напред във времето боливарския стопански модел, учреден на основна интервенция на страната.

„ Тъй като политическите разтърсвания не престават, Брутният вътрешен продукт пада, инфлацията се усилва внезапно и бедността се трансформира в зараза “, прибавят експертите от Кофас. През интервала 2014-2018 година стопанската система записва насъбран спад от 61%, а инфлацията ще доближи 10 милиона % до края на 2019 година Според оценките на Икономическата комисия на Организация на обединените нации за Латинска Америка и Карибите, бедността в този момент визира към 90% от популацията, съпоставено с 48% през 2014 година Нещо повече, на фона на сриващите се филантропични условия в страната се следи огромна миграция на венецуелци към прилежащи страни – повече от 2,7 милиона венецуелци, което е към 9% от популацията, са избягали от страната през последните четири години.

„ Санкциите, наложени от Съединени американски щати, са се задълбочили след преизбирането на Мадуро, което оказва спомагателен напън върху към този момент срутеното произвеждане на нефт “, разясняват специалистите. В края на януари 2019 година Съединени американски щати дефинира, че лица, опериращи в нефтения бранш на Венецуела, в този момент могат да бъдат обект на наказания. Мярката евентуално ще спре износа на нефт за тази страна, който понастоящем коства 11 милиарда $ годишно. Като се вземат поради данните на ОПЕК, производството на недопечен нефт във Венецуела е намаляло до 960 000 барела дневно през март 2019 година, от 1,432,000 барела дневно през февруари 2019 година и от най-високото равнище от 3,453,000 през декември 1997 година

Външната интервенция наподобява малко евентуална в кратковременен проект. След неотдавнашния спор държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео съобщи, че военните дейности на Съединени американски щати във Венецуела са вероятни единствено, в случай че е належащо и че избират кротичък преход. Американската намеса не би била лесна, защото Венецуела е планинска страна, която е два пъти по-голяма от Ирак, с огромни градове и забележителна военна мощ. И въпреки всичко, Помпео споделя, че Мадуро се готви да отиде в Куба, до момента в който съперникът Хуан Гуайдо се опита да поеме командването на страната, само че е трансформирал решението си след намесата на Русия. На 1 май съветският външен министър Сергей Лавров още веднъж разкритикува въздействието на Съединени американски щати върху рецесията във Венецуела, като съобщи, че Съединени американски щати ще претърпят „ тежки последствия “, в случай че продължат да подхващат „ нападателни стъпки “. Междувременно съгласно изчисленията, Китай отпуснали 60 милиарда $ на Венецуела през последното десетилетие посредством покупко-продажби с нефт за заем. От февруари 2019 година пък има информация, че зад кулисите Пекин към този момент се приготвя за вероятно издигане на Гуайдо на власт.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР