Напрежението в отношенията между Полша и Израел се задълбочава. Днес

...
Напрежението в отношенията между Полша и Израел се задълбочава. Днес
Коментари Харесай

Полша поиска извинение от Израел и заплаши със замразяване на отношенията заради репликите за Холокоста

Напрежението в връзките сред Полша и Израел се задълбочава.
 Полският министър председател анулира аудиенция в Израел поради коментар на Нетаняху
Днес зам. външният министър на Полша изиска опрощение от Израел, съобщи AFP. От полска страна бе подложен и ултиматум: в случай че това не се случи, другарските връзки ще претърпят поврат и ще бъдат замразени.

В неделя полският министър председател анулира визитата си Светите земи след имитация на израелския си сътрудник Бенямин Нетаняху, че  поляци са сътрудничили на нацистите по времето на Холокоста, последвана от изказване на външния министър Израел Кац, че поляците са закърмени с антисемитизъм и че по време на Втората международна война е имало доста поляци, които са сътрудничили на нацистите .

Полският зам. външен министър Шимон Шинковски съобщи, че израелските управляващи би трябвало да " отхвърлят това изказване... и да се извинят.

Полша, на чиято територия нацистите построяват най-зловещите лагери на гибелта през Втората международна война, в която гибелта си намират 5 млн. души, 3 млн. от които - евреи, твърдо застъпва позицията, че закононарушенията са осъществени от нацистките окупатори срещу волята им. Страната даже одобри закон, който предвиждаше затвор до 3 година, в случай че някой твърди, че е имало " полски лагери на гибелта ". Впоследствие тежкото наказване бе смекчено.

Полският министър председател Матеуш Моравецки се отдръпна от плануваната среща на Вишеградската четворка в Йерусалим, планувана за тази седмица, което провокира разстройване на цялата среща на водачите на Чехия, Унгария, Полша и Словакия.

За потушаване на напрежението не оказа помощ уточнението на Нетаняху, че не имал поради нито полската нация, нито всички поляци. Началникът на кабинета на Моравецки обаче съобщи, че в случай че не последва опрощение от Израел, " връзките в действителност ще претърпят поврат към замразяване ". В понеделник пък Моравецки дефинира мненията от израелска страна като " расистки и неприемливи ", добавяйки, че Кац " се опита да обиди поляците посредством изкривяване на историята ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР