Напрежението в Габрово ескалира с настъпването на нощта. Мирният протест

...
Напрежението в Габрово ескалира с настъпването на нощта. Мирният протест
Коментари Харесай

Бой в Габрово: Мятат камъни по жандармерията, има арестувани и ранени /снимки/

Напрежението в Габрово ескалира с настъпването на нощта. Мирният митинг от центъра на града мина в конфликт сред протестиращи с качулки и жандармерията, която е заградила подстъпите към циганската махала. Чупят се стъкла, замерят жандармерията с камъни, има ранени, заяви БГНЕС.
Към 21:30 ч. силите на реда овладяха ситуацията, няколко души бяха задържани, а потърпевшите при конфликтите са откарани в незабавния център на града. Двама от ранените са публицисти от ямболското радио 999.
По-рано през днешния ден хиляди се събраха в центъра на Габрово за втори следващ ден в символ на митинг против безчинствата на трима роми, които пребиха чиновник на хранителен магазин по време на работа. Пред протестиращите излязоха вицепремиерът Томислав Дончев, някогашен кмет на града, и сегашният кмет Таня Христова.
Габрово е под полицейска обсада, всички подстъпи - входове и изходи на града, са блокирани от полиция. Пътуващите към града биват проверявани и в случай че нямат сегашен или непрекъснат адрес на територията на Габрово, биват отклонявани по обходни направления.
Днес през целия ден интернетът на всички снабдители в града беше спрян под предлог, че има профилактика на предавателните устройства, заяви БГНЕС.
С настъпването на тъмнината младежи с качулки, шалове и фойерверки потеглиха от центъра на града към циганското гето; профилирани полицейски сили охраняват и протестиращите, и къщите на ромите.
За разлика от през вчерашния ден, когато митингът на жителите на Габрово не беше проведен, през днешния ден има организация. Инициаторите на митинга се стремят да запазят спокойствието в града и да не се стига до ескалация на напрежението, макар че от протестиращите се чуват гневни възгласи против това тяхно желание.
След като през днешния ден съдът остави за непрекъснато в ареста тримата роми, пребили продавач в неделя вечерта на работното му място, от съображения за сигурност те бяха отведени в Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи във Велико Търново.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР