Напрежението се вдига, а ние искаме деескалация – ще бъдем

...
Напрежението се вдига, а ние искаме деескалация – ще бъдем
Коментари Харесай

Петков за Украйна: Ще заемем позиция изцяло в интерес на България, НАТО и ЕС

„ Напрежението се подвига, а ние желаеме деескалация – ще бъдем градивен сътрудник като страна членка на НАТО и Европейски Съюз “ – това съобщи министър председателят Кирил Петков преди днешното съвещание на Съвета по сигурността за рецесията в Украйна.

Той го свика заради оповестеното от НАТО подсилване на източния фланг, задействано заради опасенията за нахлуване от страна на Русия към Украйна.

Заседанието на Съвета ще се организира от 16:30 ч. и съгласно Петков това към този момент ще е главният орган за взимане на решенията за сигурността на България. След него министрите и началниците на службите ще дадат рекомендации към Министерски съвет, които ще бъдат признати на съвещанието в сряда.

„ Днес, свиквайки службите, ще обсъдим ситуацията, а след 16:30 ч. ще ви дам явен прочит на обстановката. Съветът по сигурността е безусловно задоволителен все още, рекомендацията ще бъде пратена към Народното събрание. Българското общество ще е изцяло осведомено с нашата тактика, няма да има изненади. Процесът ще става на база институции, не на база някое единично решение “, разгласи Петков.

В сряда ще се организира и изключително съвещание на Народното събрание поради рецесията с Украйна и дейностите на НАТО.

Испания и Нидерландия към този момент оповестиха, че ще изпратят изтребители и кораби към България, а няколко други европейски страни ще подсилят останалата част от източния фланг. Съединени американски щати също е в подготвеност с 8500 военни.

„ Корабите и самолетите не са някаква изключителна обстановка, това е част от решението от 2016 на НАТО за засилен „ air policing “ и засилено влизане в Черно море с военни кораби “, изясни Петков.

„ Нека чуем безусловно всички служби, желая да чуя всичките им отзиви, с цел да вземем общо решение. Напрежението се подвига, само че не „ дрънчи на война “. Моята преценка е, че ескалацията се подвига, ние желаеме деескалация и ще бъдем градивен сътрудник в НАТО и Европейски Съюз. Ще имаме ясната концепция, че решенията, които се взимат, са напълно съответстващи българските потребности за сигурност “, добави министър председателят.

„ Ще заемем най-отговорната национална позиция, основана на цялостен разбор на службите. Тя ще подхожда напълно на българския интерес “, сподели Петков.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР