Напрежението се увеличи в Източното Средиземноморие във вторник, след като

...
Напрежението се увеличи в Източното Средиземноморие във вторник, след като
Коментари Харесай

Турският военен флот обкръжи Кипър с 20 кораба и подводници

Напрежението се усили в Източното Средиземноморие във вторник, откакто турският Военноморски флот (ВМФ) безусловно обкръжи Кипър с близо 20 кораба, в това число фрегати и подводници, написа електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, представено от " Фокус ".

Действията на Анкара съответстват с предстоящото в околните часове изследване за въглеводороди на сондажния транспортен съд „ Явуз “ в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на средиземноморския остров, до момента в който корабът „ Барбарос “ също организира сеизмографски изследвания във водите край Кипър.

В същото време, в района няма френски или американски военни сили.

Това неявяване на западните сили от разногласието за икономическите ползи в района, до момента в който Турция искрено нарушава ИИЗ на Кипър, се преглежда като симптом, че Париж и Съединени американски щати явно желаят да избегнат милитаризация на рецесията в Източното Средиземноморие, разяснява изданието, като показва, че Анкара явно желае тъкмо това.

Междувременно, продължава вестникът, държанието на Турция в района бе в епицентъра на тристранната среща на върха в Кайро сред Гърция, Република Кипър и Египет и беше изрично жигосано.

Пропастта сред Анкара и Кайро не може да бъде по-голяма от тази сега, значително поради общите ползи на Гърция, Република Кипър и Египет, присъединяване на Турция в либийския спор – за неспокойствие на Кайро – както и поддръжката на Анкара за опозиционните на президента Абдел Фатах ас Сиси сили.

Поради това разделяне, актуалните условия биха могли, при избрани условия, да доведат Гърция и Египет до разрешаване на няколко открити въпроса, не на последно място делинеацията на техните съответни ИИЗ – въпреки че това за момента наподобява малко евентуално.

Освен формулировката на изказването на Европейския съвет, Гърция и Република Кипър придават огромно значение на ограниченията, които ще бъдат оповестени против Турция, в случай че има такива и от какво ще се състоят.

Мерките, взети от Европейски Съюз против Турция във връзка с държанието му против Република Кипър през юли, до момента нямат никакъв резултат, поради контрола на Турция над мигрантските потоци в континента. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР