Напрежението пред полицейската блокада се покачва Директорът на ОД на

...
Напрежението пред полицейската блокада се покачва Директорът на ОД на
Коментари Харесай

Полицията отказва да пусне протестиращи до Доган сарай


Напрежението пред полицейската обсада се повишава

Директорът на ОД на Министерство на вътрешните работи Бургас старши комисар Радослав Сотиров отхвърли на кмета на Бургас Димитър Николов да допусне протестиращи до плажа до резиденцията в парк Росенец, известна като Догансарай. Сотиров е декларирал, че носи отговорност за сигурността и за да няма конфликти на етническа основа няма да допусне смяна на авансово избрания от полицията проект за сигурност, заяви кметът.

Движение за права и свободи финтира желанията за протестен плаж пред Догансарай, като нощес стовари рейсове със свои последователи от цялата страна в региона. Те завардиха резиденцията от рано сутринта и дадоха опрощение на полицията да не допусне другите протестиращи до зоната в името на тяхната сигурност. Движение за права и свободи са поискали позволение за наличието си в парка след " Демократична България " и все пак точно тях полицията пусна, а хората на Христо Иванов бяха оставени да чакат на пътя.

Така, с услугата на локалната полиция, затворилият се в Догансарай почетен ръководител на придвижването разиграва към този момент няколко часа жителите, които упорстват да получат достъп до региона. На мястото, където полицията е разположила главните си сили, напрежението се повишава. В предните редици се стигна и до конфликт с униформените, а кметът на Бургас Димитър Николов, който пристигна при протестиращите да им каже, че смята дейностите на полицията за неточност, беше залят с вода. В 12 часа на мястото се завърна и Христо Иванов, който откакто сутринта не бе позволен до Догансарай, изтегли част от хората на митинг пред община Бургас.

Какво се случи по-рано:

Полицията ревизира персонални карти на всеки, който желае да премине, само че съгласно очевидци пропуща без инспекция хора с шапки " Движение за права и свободи ". Споменатият от комисар Сотиров проект за сигурност не е прочут за публиката и за протестиращите.

При неспособност да стигнат до резиденцията по суша и вода, протестиращите се пръснаха на групи. Една част останаха на бариерата, където плътна редица служители на реда не ги позволява да минат по пътя. Друга част съумяха да стигнат до брега по вода, където обособени жители тестваха с плуване до каква степен ще бъдат пропуснати от защитата. Не ги позволиха до брега. Привърженици на Движение за права и свободи избутаха единия катамаран от кея под безмълвния взор на полицията. Част от медиите също заеха позиции до кея на Доган, където се виждат негови последователи и еднакъв брой полиция.

Група протестиращи се насочи и към община Бургас, където на гръмък митинг настоя кметът Николов да съблюдава закона и да позволи на протестиращите достъп до резиденцията. Опитите на Николов да ги омиротвори единствено провокираха освиркване и възгласи " Лъжец! ", " Купени! " и " Съучастник! ". Част от хората блокираха за малко пътя Бургас-Созопол. Пред протестиращите пред общината, кметът на Бургас назова държанието на полицията " неточност " и се ангажира да отиде персонално на пътя за Росенец и да изиска пропускането на хората, заяви Иванов след митинга.

Привържениците на Доган още нощес започнаха да идват в резиденцията в Росенец и влизат без трудности до парка. Протестиращите против мафията обаче са спирани от полицията, макар че имат съответно издадено позволение от общината за митинг в 11 часа. От пререканията сред протестиращи и полиция се разбра, че през вчерашния ден от районното ръководство в Бургас са уверили, че няма различен плануван митинг в района. Сега обаче стичащите се на протестен плаж не биват допускани точно с аргумента, че там към този момент е позволен митингът на Движение за права и свободи и от съображения за сигурност двете групи не могат да се смесят. Полицаите са заградили компактно пътя и не позволяват нито един от идващите да вземат участие в митинга против Догансарай да премине, без значение от показаните документи за позволен митинг.

На " митинга ", призован от Движение за права и свободи, се виждат и депутати на придвижването, да вземем за пример Илхан Кючук. Протестиращи описаха, че служителите на реда, които са заградили пътя, са пускали към Догансарай единствено хората с шапки с надпис " Движение за права и свободи ".

Малко след 10 часа полицията позволи на Би Ти Ви да стигне до плажа по вода. На брега и на кея се виждат симпатизанти на Движение за права и свободи, като долу-горе еднакъв брой служители на реда ги охраняват.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР