Напрежението по оста София - Белград продължава и днес. Премиерът

...
Напрежението по оста София - Белград продължава и днес. Премиерът
Коментари Харесай

Напрежението между България и Сърбия продължава да е високо

Напрежението по оста София - Белград продължава и през днешния ден. Премиерът Борисов изиска извънредно решение от Сърбия във връзка с Косово и акцентира, че без съглашение по този въпрос, няма да има вероятност за целия район.

Външният ни министър Екатeрина Захариева разяснява, че нападките на нейния сътрудник Ивица Дачич против премиера Борисов са нещо „ недопустимо ". Топ дипломатът на съседите ни обаче продължава с острия звук.

Повод за напрежението стана острото изявление на сръбския първи вицепремиер Ивица Дачич по адрес на Бойко Борисов.
Косовският министър председател Рамуш Харадинай благодари на Борисов за позицията му Прищина твърдо поддържа визията на българския министър председател по отношение на Западните Балкани
Преди дни министър председателят разгласи, че бъдещият началник на дипломацията на Евросъюза - Жозеп Борел, би трябвало да показва позициите на цялата общественост, без значение че неговата страна Испания не признава Косово.

Снимка: btvnovinite.bg

По-късно Дачич отвърна с думите:

„ Ти, Бойко, би трябвало да уважаваш позицията на Европейския съюз, а не да държиш лекции на Борел ".

Снимка: btvnovinite.bg

Екатерина Захариева разгласи, че сръбският й сътрудник евентуално се е изгубил в превода и напомни, че Европейския съюз не признава страни, а това е право на обособените страни. По думите й, в своето изявление, Борисов е бил правилен.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Не е задоволително министър да се обръща по този метод към министър председател. Не мисля, че такива изявления са продуктивни, още повече когато са направени прекомерно прочувствено и са за вътрешнополитически цели”, съобщи Захариева.
Министерство на външните работи привиква посланика на Сърбия у нас поради думи на Дачич Сръбският външен министър съобщи, че позицията на Европейски Съюз не е, че Косово е без значение, а Бойко Борисов, който твърди, че е, би трябвало да се преценява с това
Снощи пред Танюг Дачич продължи линията на острата си изразителност към Борисов, засягайки и разногласията сред България и Македония.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Както ние разбираме казуса, обвързван с българската национална еднаквост, езика или за Гоце Делчев, по този начин чакаме същото схващане що се отнася до връзката сред Косово и сръбския народ.”, съобщи Дачич и добави: „ Тази изява на българския министър председател не се отнася за лов на риба или качеството на сръбското сирене, само че вместо това визира въпроса за сръбската териториална цялост”.

Прищина също реагира на абсурда. Косовският министър-председател Рамуш Харадинай благодари на българския си сътрудник Бойко Борисов за „ кардиналната му позиция във връзка с Косово и неговото право да бъдe част от европейското семейство ".

Снимка: btvnovinite.bg
А Бойко Борисов прикани за въздържаност.

„ Разбирам сърбите какъв брой ги боли за Косово. Разбирам ги, обичам ги. Трудно им е. Но в това време, по този начин или другояче, в случай че не се схванат с Косово, няма вероятност за района - целият, освен за тях”, съобщи министър председателят.

Борисов подчертава още, че на Балканите постоянно оста е била Атина-Белград, само че България към този момент взе участие интензивно в процесите в района и е трансформирала тази наклонност.

Външното ни министерство е привикало сръбският дипломат поради изявлението на Ивица Дачич по адрес на Бойко Борисов. Срещата ще се състои на следващия ден. Реципрочна мярка подхващат и съседите ни.

Временно ръководещият задачата ни в Белград също ще беседва със сръбски дипломати в тяхното външно министерство.

Сръбския президент Александър Вучич пък дефинира напрежението като преходно недоразумение. Той разгласи, че идната седмица ще приказва с Бойко Борисов и с президента Румен Радев.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР