Напрежението между САЩ и Китай на търговския фронт започва да

...
Напрежението между САЩ и Китай на търговския фронт започва да
Коментари Харесай

Валутните пазари попаднаха в клопката на грандоманите

Напрежението сред Съединени американски щати и Китай на комерсиалния фронт стартира да притиска валутните играчи. Макар че множеството от страните са надалеч от желанието да употребяват паричните си единици като оръжие, те са принудени да вземат отбранителни позиции против могъществото на зелените пари. Централните банки наподобяват по-склонни да поддържат валутите си постоянни вместо да се впускат в обезценка, с която да реализират конкурентна мощност в търговията. А паричните стратези на Китай, на Южна Корея и Индонезия са измежду тези, които са подготвени даже да купуват националните валути, тъй като вероятностите за бързото им обезценяване покачва вероятността от огромен отлив на капитали.

Зациклилите договаряния сред двете най-мощни стопанства на планетата тласкат вложителите към американската парична единица, която печели от статуса си на международна аварийна валута и на несъмнено леговище от рецесии. Силният $, който сега е наоколо до най-високите си стойности от началото на годината, сигурно ще парира напъните на американските парични стратези да реализират по-висока инфлация. И още веднъж ябълката на раздора ще е слабият китайски юан, който е изгубил 2.6% от пазарната си оценка през този месец и в обедните часове на 23 май се търгуваше при обменен курс от 6.9191 юана за един щ. $. Ако двете воюващи за превъзходство суперсили не съумеят да се договорят по време на срещата на Г-20 в края на идния месец и се стигне до пълномащабна комерсиална война, китайската парична единица ще се обезцени с 10%, предвиждат специалисти на Nordea Investment Funds. Търговците на варианти към този момент са вкарали в цените към 36% възможност, че китайската валута ще отслабне до края на годината - до над 7 юана за един $ - ниво, което не е виждано от финансовата рецесия през 2007-2008-а. В края на март тази възможност се оценяваше на едвам 15 %.

Ако предвижданията на пазарните играчи се осъществен, това ще качи още градуса на напрежението сред Пекин и Вашингтон и ще намали още цените на валутите на разрастващите се пазари, а цената на болшинството от тях към този момент паднаха по отношение на американския $. Животът им ще се усложни в допълнение, в случай че зелените пари продължат да нарастват, тъй като отговорностите на тези страни в твърда валута, които по информация на Банката за интернационалните разплащания са се удвоили от 2010-а - до 3.7 трлн. щ. $, наподобяват още по-големи в изискванията на мощен $. Евентуален спад в Китай заплашва и тези стопански системи, които не са диверсифицирали стопанствата си и са прекомерно подвластни от износа. Експерти на "Джей Пи Моргън " пресмятат, че огромна комерсиална война на Вашингтон против Пекин без ответни ограничения от китайска страна, ще отнеме 1% от растежа на китайския Брутният вътрешен продукт за една година. Което може да удари тежко разрастващите се страни, като се има поради, че износът им към Китай се е удвоил - до 773.4 милиарда щ. $ през последните 10 години.

Еврото също е под напън и се търгува в тесния диапазон сред 1.11 и 1.12 щ. $, само че наоколо до по-евтиния му край (1.1135 щ. $ за едно евро в следобедните часове на европейската търговия на 23 май). Тук спомагателният дразнител е вотът за нов Европейски парламент, който би трябвало да завърши на 26 май за всичките страни на Европейския съюз.

Икономическите индикатори на блока на еврото също не са цветущи. Продуктът на частния бранш на еврозоната остава нерешителен и през май - поради стагниращото търсене и отводът на компаниите да разкриват нови работни места и да уголемяват производството. Индексът, следящ интензивността в сектора, се е повишил със символичния 0.1 пункт през май - до 51.6 точки - малко над вододела от 50 пункта, който разделя спада от подема. Икономисти чакат скромния 0.2% растеж на Брутният вътрешен продукт на еврорегиона през второто тримесечие на годината по отношение на първото. Управителният съвет на Европейската централна банка ще организира на 6 юни следващото си публично заседание, на което ще осъвремени икономическите прогнози на общността. Централните банкери чакат растежът да се ускори през второто полугодие на 2019-а - предугаждане, което анализаторите слагат под съществено подозрение.

От оповестеното на 22 май обобщение от последното заседание на паричния комитет на Федералния запас (30 април - 1 май) излиза наяве, че щатските централни банкери ще "запазят неутралитет " за известно време във връзка с лихвите. Инвеститорите залагат всеобщо на намаляване на лихвените проценти поради настойчиво стоящата под 2% инфлация. Повечето участници в срещата считат, че мартенският спад на инфлацията, измерен посредством цените на дребно /без тези на храната и енергията/, до 1.6% годишно (въпреки мощния стопански напредък и наситения пазар на труда), е краткотраен. И поддържат целевата инфлационна стойност от 2% годишно, както и базовия лихвен диапазон от 2.25-2.50 %.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР