Напрежението на границата Гърция-Турция рано в петък, когато залпове със

...
Напрежението на границата Гърция-Турция рано в петък, когато залпове със
Коментари Харесай

От Турция стрелят със сълзотворен газ по гръцки граничари

Напрежението на границата Гърция-Турция рано в петък, когато залпове със сълзотворен газ са изстреляни от турската страна на оградата към гръцките граничари, оповестява " Ройтерс ".

В граничната зона на Кастаниес има конфликти от 28 февруари, когато Анкара съобщи, че пуска хиляди мигранти, в прорез със договорка, подписана с Европейски Съюз през 2016 година

Кореспондент на " Ройтерс " изяснява, че гръцките сили употребяват водно оръдие в опит да разпилян хора, струпващи се на границата, от турската страна им дават отговор със залпове от сълзотворен газ.

" Атаките се координират от дронове. Освен закани, тези набези се правят от турската полиция, с цел да оказват помощ на мигрантите да преминат граничната линия на оградата ", съобщи гръцки държавен представител.

И двете страни използваха сълзотворен газ на граничния пункт в сряда. Анкара упрекна гръцките сили в пукотевица по четирима мигранти, обвиняване, отхвърлено от Атина, която споделя, че турските сили оказват помощ на мигрантите да преминат границата.

Турция съобщи, че всеки изстрел е в отговор на сълзотворен газ, изстрелян от гръцката страна. " Защо Турция би изстреляла сълзотворен газ към гръцката страна на границата ", съобщи пред кореспонденти вътрешният министър Сулейман Сойлу след посещаване на граничната зона в четвъртък. " Гърция стреля със сълзотворен газ по нас... ние отговаряме. "

Атина назова борбите опасност за националната сигурност, а министър председателят Кириакос Мицотакис докара водачите на Европейския съюз в зоната, с цел да призове за поддръжка, с цел да избегне повтаряне на 2015 година, когато десетки хиляди търсещи леговище се изсипаха в Европейския съюз.

Европейски Съюз има всички доказателства, че Турция изпраща на границата с Гърция не бежанци от Идлиб, а мигранти, които от дълго време живеят в страната. Това разгласи в петък гръцкият външен министър Никос Дендиас при идването си на неофициална среща на външните министри на Европейски Съюз в Загреб.

" Днес обсъждаме обстановката по южната морска и сухопътната граница с Турция. Виждаме, че има голямо напредване на мигранти към гръцките и европейските граници. Това са мигранти, които живеят в Турция от доста години. "

" Имаме всички доказателства, че това придвижване е основано и проведен от Турция и твърдо ще кажа, че Европейски Съюз няма да разреши човешкото страдалчество да бъде употребявано за личните й цели ", сподели той. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР