Напрежението между САЩ и Китай излезе на преден план в

...
Напрежението между САЩ и Китай излезе на преден план в
Коментари Харесай

Тръмп: Китай да понесе отговорност за пандемията

 Напрежението сред Съединени американски щати и Китай излезе на напред във времето в годишното Общо заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк, откакто американският президент Доналд Тръмп упрекна Китай за разпространяването на ковид и прикани Китай да " понесе отговорност " за пандемията.

В речта си китайският президент Си Цзинпин съобщи, че страната му " няма желание да влиза в студена война с никоя страна ".

Връзките сред двете международни сили са напрегнати на редица фронтове.

Тазгодишната среща на върха в Ню Йорк се организира значително виртуално, като международните водачи изнасят авансово записани речи.

Новият формат значи, че част от геополитическия спектакъл, който нормално се разиграва на основната среща на Организация на обединените нации, отсъства. Всяка страна беше показана от един пратеник и имаше дребна опция една нация да опровергае изказванията на друга.

Но както постоянно се случва с речи пред събранието, президентът Тръмп употребява обръщението си, с цел да популяризира достиженията си като част от предизборната си акция. Китай " болести света “, съобщи американският президент. " Трябва да потърсим отговорност от нацията, която популяризира тази чума в света - Китай ", сподели той.

" В най-ранните дни от появяването на вируса Китай забрани пътуванията вътре в страната, като в същото време позволи интернационалните полети. Китай осъди възбраната ми за пътешестване в тяхната страна, даже когато те анулираха вътрешните полети и заключиха жителите си по домовете им ", добави Тръмп.

Президентът Тръмп, чийто личен опит в битката с ковид е деликатно наблюдаван в предизборната обстановка в Съединени американски щати, постоянно упреква Пекин в прикриване на вируса, заявявайки, че е азиатската страна е можела да спре разпространяването на заболяването. Китай назова офанзивите на Тръмп неоснователни обвинявания.

Влиза ли светът в нова студена война? Защо американско-китайските връзки са на най-ниската си точка от десетилетия?

Броят на жертвите на ковид в Съединени американски щати, надвиши 200 000 – това е най-високата в света смъртност, а президентът Тръмп постоянно омаловажаваше заболяването.

Напрежението сред Съединени американски щати и Китай е огромно по редица други въпроси, в това число търговията, технологиите, отношението към Хонконг и това на Китай към мюсюлманските малцинства в провинция Синдзян.

Говорейки скоро след водача на Съединени американски щати, президентът Си Цзинпин предизвести за рисковете от " конфликт на цивилизациите ".

" Ще продължим да стесняваме разликите и да позволяваме разногласия с другите посредством разговор и договаряния. Няма да се стремим да развиваме единствено себе си или да участваме в губещи политически игри ", сподели той.

В мнения, оповестени преди речите през вчерашния ден, президентът Си насочи по-ясен укор към Съединени американски щати, заявявайки, че " никоя страна няма право да господства в световните каузи, да управлява ориста на другите или да резервира преимуществата на развиването напълно за себе си ", нещо, в което самият Китай е упрекван от критици.

В речта си президентът на Китай направи изненадващото изявление, че страната му, която е най-големият производител на парникови газове в света - има за цел да доближи пикови излъчвания през 2030 година и да ги нулира до 2060 година

Асамблеята беше открита от генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш, който, без да посочва Китай или Съединени американски щати, предизвести: " Трябва да създадем всичко, с цел да избегнем нова студена война ".

" Ние се движим в доста рискова посока ", сподели той. " Нашият свят не може да си разреши бъдеще, в което двете най-големи стопански системи разделят света - всяка със своите лични търговски и финансови правила и потенциал в области като развиването на интернет и изкуствен интелект "

Гутериш сподели, че няма място за персонален интерес пред опасността от ковид. " Популизмът и национализмът се провалиха ", сподели той. " Тези подходи за ограничение на вируса очевидно утежняват нещата “.

В речта си френският президент Еманюел Макрон съобщи, че бъдещето на света не би трябвало да се господства от съперничеството сред Съединени американски щати и Китай, призовавайки за " съвременен нов консенсус " в оправянето с световните провокации.

Руският президент Владимир Путин предложи осъществяване на международна онлайн конференция допустимо най-скоро, с цел да бъде разисквано световното съдействие във връзка с имунизациите и методите за тяхното произвеждане и доставка. Руският президент прикани и за възбрана на оръжията в космоса.

Президентът на Бразилия популистът Жаир Болсонаро отхвърли рецензиите към политиките на страната му за запазване на околната среда, като съобщи, че Бразилия била жертва на " брутална дезинформационна акция ". В момента тропическите гори на Амазонка са жертва на най-тежките пожари от години.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган прикани за " откровен " и градивен разговор по отношение на ескалиращото напрежение в спор с Гърция по отношение на енергийните запаси в Средиземно море. Основният акцент в речта му беше доминирана от апела: Организация на обединените нации се нуждае от незабавна промяна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР