Напрежението между САЩ и Китай ескалира през последните седмици, като

...
Напрежението между САЩ и Китай ескалира през последните седмици, като
Коментари Харесай

Финансовите пазари се превръщат в нов фронт на конфликта между САЩ и Китай

Напрежението сред Съединени американски щати и Китай ескалира през последните седмици, като в този момент се придвижва и на нов фронт – фондовите тържища.

Отношенията сред двете страни се утежниха поради рецесията с короанвируса, като Пекин и Вашингтон непрестанно си разменят обвинявания за произхода и разпространяването на COVID-19. Този месец американският президент Доналд Тръмп даже заплаши да наложи нови мита върху вноса от Китай.

Най-новата ескалация на спора пристигна под формата на признатия от Сената на Съединени американски щати законопроект, който може да попречи на някои китайски компании да продават акции на американските фондови тържища или да набират средства от американски вложители, в случай че не съблюдават регулаторни и одитни стандарти на Вашингтон.

Макар че новият закон може да се ползва за всяка задгранична компания, която търси достъп до американските пазари, специалистите считат, че тази мярка е ориентирана към Пекин.

Анализаторите чакат напрежението сред двете страни да доближи връхната преди президентските избори в Съединени американски щати през ноември, когато Тръмп ще опита да завоюва втори мандат в Белия дом

„ През последните няколко месеца американските политици оферират отписването на китайски компании от американските тържища посредством разнообразни критерии и ограничение на американската експозиция на китайския пазар “, разясняват от анализатори от инвестицонната банка China Renaissance. „ Очакваме този спор да остане една от водещите тематики по време на президентските избори “.

Републиканският сенатор от щата Луизиана Джон Кенеди, който поддържа законопроекта, съобщи тази седмица, че китайските компании ще би трябвало да потвърдят, че не са благосъстоятелност на държавното управление.

„ Китайската комунистическа партия мами и новият законопроект ще й попречи да прави това на американските тържища “, разяснява Кенеди.

Според анализаторите този напън ще накара доста китайски компании да пренесат акциите си на други тържища.

„ Това несъмнено ще докара до повече листвания на китайски компании в района Голям Китай ”, разяснява Тианджун У от Economist Intelligence Unit

Повече китайски компании ще се насочат към Хонконг

Докато Съединени американски щати стяга разпоредбите, Хонконг улеснява вторичното лисване на компании, които се търгуват главно на други тържища, в това число и в Ню Йорк.

Тази седмица хонконският показател Hang Seng предприе дейности благодарение на които китайските софтуерни колоси ще могат да разширят комерсиалното си наличие в Азия и да привлекат повече вложители.

Индексът Hang Seng ще разреши за първи път на компании с главно листва на друга борса, както и такива с два класа акции, да се оферират на 50-годишния бенчмарк.

Много то листваните в Съединени американски щати китайски компании ще се възползват опцията за вторично листване в Хонконг, споделят от капиталовата банка Morgan Stanley.

Според Morgan Stanley компании кат Baidu, JD.com и Trip.com към този момент обмислят разновидностите за листване в Хонконг.

„ Нашата оценка е, че в случай че компанията е добра, тя има доста разновидности, що се отнася до листването на тържищата. Тези компании не са лимитирани единствено до Съединени американски щати, тъй че ние не се тормозим от натиска на амеирканското държавно управление и не имаме вяра, че той може да нанесе непоправими вреди на нашия бизнес ”, съобщи основният изпълнителен шеф Робин Ли.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР